Otroci v muzeju nadgradili znanje zgodovine

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
26.08.2023 06:00

Otroci, ki so bili v počitniškem varstvu pri Zvezi prijateljev mladine Maribor, so med drugim obiskali Muzej narodne osvoboditve Maribor in izvedeli veliko novega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Kabinetu čudes so otroci izvedeli več o delovanju muzejev.
Barbara Gavez Volčjak

Pri Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Maribor, ki ima sedež v Domu ustvarjalnosti mladih, so bili tudi letos ves čas počitnic aktivni. Otrokom, ki so prišli k njim v varstvo, so popestrili dneve na najrazličnejše načine: z ustvarjalnimi in tematskimi delavnicami, izleti po Mariboru in tudi kam dlje. Otroci se v družbi vrstnikov in pod budnimi očmi spremljevalcev kratkočasijo, naučijo česa novega in predvsem ne preživljajo časa sami in v družbi elektronskih naprav.

"Gobani" v Kabinetu čudes

Tako sta prejšnji četrtek dve skupini otrok - ena za drugo, da ni bilo gneče - obiskali Muzej narodne osvoboditve (MNOM) Maribor, kjer jih je sprejel kustos Jan Malec Svetel. V Kabinetu čudes, kot v MNOM imenujejo prostor za pedagoške ure, jim je najprej pripovedoval o tem, kako so pred stotimi leti bogati mariborski meščani s svojih potovanj na različne konce sveta prinašali predmete, ki jih danes hrani muzej. Na šaljiv način jim je predstavil različne eksponate, od cilindra do koščka krožnika iz rimskih časov. "Krožnik pove, da so tudi ljudje pred 2000 leti jedli na enak način, kot jemo danes," je Malec pojasnil poslanstvo muzejev "gobanom", kot je poimenoval svoje mlade obiskovalce, "ker rastete kot gobe po dežju".

Košček gline je Malec uporabil tudi za primerjavo s sedanjostjo, ko je moralo zaradi poplav veliko predmetov v smeti, ker so bili uničeni. "Tudi stare predmete, ki so v muzeju, so ljudje vrgli stran, nato pa smo ugotovili, koliko so vredni, in jih shranili," je pojasnil, od kod muzejski eksponati. Da bi otroci še bolje doživeli zgodovino in pomen ohranjanja spomina na preteklost, jih je opozoril na jamico v ročaju antičnega glinenega vrča: "Ta jamica je odtis prsta človeka, ki je živel pred 2000 leti." Nadobudneži so z zanimanjem prisluhnili razlagi in tudi živahno odgovarjali na vprašanja, ki jim jih je zastavljal kustos.

Izdelali so si vrtavke

Tako so mimogrede izvedeli, kako so si pastirji na Balkanu pred 200 leti izdelovali opanke, zakaj so bile celuloidne lutke nevarne in zakaj v Mariboru uporabljamo besede, ki izvirajo iz nemščine. Pripovedoval jim je o zgodovini rodbine Scherbaum, posebej zgodbo o Scherbaumovi opici, in pokazal še nekaj zanimivih predmetov iz stalne in občasnih razstav. Ob tem pa je Malec v svojo razlago vpletel moralne nauke in povabil otroke, da so pokazali svoje znanje. Tako je ves čas ohranjal njihovo pozornost in zanimanje ter jih spodbujal, da se za vsak pravilen odgovor nagradijo s "petko". Za konec obiska so si otroci izdelali vrtavke in jih pobarvali s flomastri, ki se svetijo v temi.

"Starodavna" prha, na kateri si se lahko tudi močno opekel
Barbara Gavez Volčjak

Zanimivi in poučni obiski ter druge oblike počitniškega druženja seveda ne bi bili mogoči brez prostovoljcev ZPM. Tokrat sta jih spremljali prostovoljki Darja in Stanka, prva z osemletnim, druga pa že s 30-letnim "stažem" pri ZPM. "To je moje sanjsko delo, čeprav nimam pedagoške izobrazbe, sem pa opravljala usposabljanja," je povedala Darja. Njena kolegica Stanka pa je dodala, da letos k njim prihajajo tudi otroci beguncev iz Ukrajine, ki jim starši težko zagotovijo drugačno varstvo, saj tukaj nimajo sorodnikov. "Med vrstniki se tudi učijo jezika, ob tem pa še mi spoznamo kako ukrajinsko besedo. Otroke taki stiki tudi osebnostno bogatijo," je menila Stanka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta