Papež Frančišek se je odzval na risbe otrok iz Malečnika

Anita Kirbiš
02.11.2021 14:55
Risbe na temo narave in lika svetega Frančiška so poslali papežu Frančišku, ki jim je odpisal v slovenskem jeziku.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z leve: Katja Kac Zupanič, dr. Sebastijan Valentan, msgr. Alojzij Cvikl, Mateja Veltrusky in Maks Oskar Rajšp Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

V Župniji sv. Petra Maribor - Malečnik so poleti pripravili otroško delavnico, ki jo je vodila katehistinja Katja Kac Zupanič. Otroci so si ogledali nov Glaserjev salon in galerijo umetniških del, nato pa so se tudi sami preizkusili v različnih umetniških tehnikah. Spoznavali so lik sv. Frančiška Asiškega in papeža Frančiška.

"Sv. Frančišek je bil velik občudovalec stvarstva, papež pa nas s svojimi številnimi govori in pismi ves čas spodbuja k odgovornosti do narave in našega skupnega doma. V tem duhu so tudi otroci ustvarjali z naravnimi materiali. Barve so pridobili iz kave, kakava, rdeče pese, gozdnih sadežev in špinače. Nastale so lepe stvaritve, ki so jih otroci preko mariborskega nadškofa in apostolskega nuncija poslali papežu Frančišku v Vatikan," je povedala Kac Zupaničeva. Nakar je sledilo lepo presenečenje. Sredi oktobra je namreč Nadškofijo Maribor dosegla vest iz nunciature v Ljubljani, da je papež Frančišek otrokom iz Malečnika poslal zahvalno pismo v slovenskem jeziku, ki ga je tudi sam podpisal. V njem je otrokom položil na srce, da drug drugega potrebujemo in da smo drug za drugega ter za naš skupni dom odgovorni. Dodal je, da so otroci izraz Božje ljubezni do ljudi, še posebej do ubogih in majhnih ter do Zemlje.

Papeževo pismo je z vsem spoštovanjem predstavil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. "Otroci malečniške župnije in osnovne šole, ki so sodelovali na poletni delavnici, so neizmerno veseli te posebne papeževe pozornosti. Še nikoli ni kak papež poslal pisma v ta kraj, zato bo to pismo s papeževim podpisom in pečatom dobilo posebno mesto v župnijski pinakoteki, kjer bo na ogled širši javnosti kot posebno znamenje in pričevanje časa, v katerem živimo. Papež ne pošilja le pozdravov, ampak spodbudo in vabilo, da lepoto srečanja z Jezusom delijo naprej, kajti lepote in veselja ne moreš zadržati samo zase," je pojasnil župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan na nedavni tiskovni konferenci v Glaserjevem salonu.

"Prebrala sem vizijo papeža Frančiška v okrožnici Laudato si, ki govori o ohranjanju narave, Zemlje in s tem tudi o ohranitvi življenja na Zemlji za naše potomce. Tudi na naši šoli smo vključeni v mednarodni projekt Eko šola, kjer si prizadevamo za ohranitev narave na različnih področjih. Verjamem, da bomo s sodelovanjem, spodbujanjem in ozaveščanjem ljudi skupaj zmogli in ohranili naš planet. Nad novico o pismu sem bila izredno presenečena in vesela, da so sodelovali tudi naši učenci. Pismo je za nas vse in za kraj izredno dragoceno," je dodala Veltruskyjeva.

Osnovnošolec Maks Oskar Rajšp je upodobil papeža z Zemljo, njegova risba je prav tako romala na Sveti sedež v Rim: "Tudi papež želi biti blizu ubogim in revnim, prizadeva si za ohranjanje planeta, za ljubezen in mir na Zemlji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta