Pekrsko društvo gasilcev že 130 let opravlja pomembne naloge

Drago Korade
01.01.2021 05:00
Ob letošnji visoki obletnici varstva pred požari in drugim nesrečami so imeli velike načrte. Dogodkov niso mogli izvesti, zato so pa izdali zbirko pesmi in posebno glasilo, posvečeno obletnici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gasilski dom Pekre Foto: PGD Pekre
PGD Pekre

Leto 2020 je bilo jubilejno za prostovoljne gasilce iz Peker, saj so beležili visok jubilej, 130 let prostovoljnega gasilskega društva. V okviru Gasilske zveze Maribor so eno od enajstih PGD, pokrivajo pa območje Peker, Limbuša, Hrastja, Vrhovega Dola in Laznice. Kot javna gasilska služba Mestne občine Maribor pa delujejo tudi na širšem mariborskem prostoru. Za obeležitev visoke obletnice so v juniju načrtovali bogat program od slavnostne seje, gasilske parade, podelitve plaket in odlikovanj do gasilske veselice, a so razmere vse to onemogočile.

Jože Žohar Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Kljub temu so posameznim pobratenim gasilskim društvom posredovali spominske plakete. Pobrateni so z gasilci iz Spodnje Kungote, Žetal, Bovca, gasilske enote Trenta, in tudi z DVD Turopolje iz sosednje Hrvaške. Najbližjim pobratenim sta predsednik PGD Pekre Jože Žohar in zaslužni poveljnik društva Branko Mlaker plakete​ izročila osebno. Za uspešno meddruštveno sodelovanje sta tako spominske plakete 130 let PGD Pekre izročila predstavnikom PGD Spodnja Kungota Branimirju Zadravcu, Dragu Koradeju, Miranu Korenu in Stanislavu Flaškerju. V pogovoru so se med drugim spomnili največjega požara doslej v tem kraju, in sicer 9. novembra leta 1995, ko je gorel objekt osnovne šole v Spodnji Kungoti. Takratni in sedanji predsednik PGD Pekre Jože Žohar je pri tem požaru sodeloval kot poklicni gasilec v funkciji vodje intervencije takratnega Zavoda za gasilsko in reševalno službo Maribor (sedaj Gasilska brigada Maribor). Z globokim razmišljanjem je ponovil svojo izjavo, ki je bila nekaj dni po požaru zapisana tudi v dnevniku Večer, sredi novembra 1995: "Stal sem na strehi in gledal ogenj pod sabo - česa podobnega v 22 letih službe še nisem videl."

Predsednik Žohar in zaslužni poveljnik Mlaker sta izročila tudi knjižico Pesmi, posvečeno PGD Pekre, avtorja Franja Šauperla, vsakoletno glasilo Pekrski gasilec in novoletni koledar za leto 2021, vse posvečeno njihovi 130-letnici delovanja in obstoja. Šauperl je v uvodu knjižice Pesmi zapisal, da pesmi opisujejo društveno dejavnost skozi čas in so sporočilo za sedanje in prihodnje rodove. Glasilo Pekrski gasilec, ki ga je prav tako uredil Šauperl, pa vsebuje mnoge dejavnosti in dogodke v letu 2019 ter zapise o zgodovini društva in smelih načrtih v jubilejnem letu 2020.

Naslovnica letošnjega glasila Foto: Arhiv društva
Arhiv društva

Pobudnik takratne požarne brambe v Pekrah (Pickerndorf) je bil leta 1890 notar v Mariboru dr. Otmar Reiser II., ki jim je podaril gasilsko brizgalno. Leta 1892 je Reiser II. dal postaviti stolp za sušenje cevi in kupil star zvon za zvonjenje ob požaru. Kasneje, predvsem po drugi svetovni vojni, sta bili mejnik pridobitev zemljišča in postavitev gasilskega doma. Sledil je nakup gasilskih vozil in prepotrebne gasilsko reševalne opreme. Ob operativnih gasilcih so bile kadrovske potrebe usmerjene v vključitev gasilske mladine in članic v vrste gasilskega društva. Po dvajsetih letih je ponovno zaživela gasilska godba (leta 2010), zvrstila sta se povezovanje in podpis listin o pobratenju s PGD Spodnja Kungota, Žetale in Bovec vključno z gasilsko enoto Trenta. Znano pa je tudi odlično sodelovanje s KS Pekre in KS Limbuš ter vsemi krajevnimi društvi ene in druge krajevne skupnosti. Predsednik Žohar pravi, da je danes PGD Pekre sodobno opremljeno in odlično operativno sposobno društvo v sistemu javne gasilske službe Maribor in želijo, da tako tudi ostane.

Na Slovenskem se je prostovoljno gasilstvo pričelo pred dobrimi 150 leti (1869) in se postopoma širilo po njenih krajih. V PGD Pekre so lahko ponosni, da so med najstarejšimi in zelo uspešnimi prostovoljnimi društvi na območju mariborske regije in v Sloveniji, ki ohranjajo prvotno gasilsko poslanstvo in plemenito idejo pomagati človeku v stiski in hiteti sireni, klicu na pomoč. Z dolgoletnim človekoljubnim delovanjem so pri varstvu pred požari ter pred naravnimi in drugimi nesrečami dali svoj pečat in prispevek k boljšemu, varnejšemu občutku med krajani, ki jih spoštujejo in podpirajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta