Petsto mariborskih gospodinjstev bo prejelo brezplačne kompostnike. Kako se ga je razveselil župan Saša Arsenovič?

Igor Selan Igor Selan
02.03.2022 17:45

Mariborska Snaga je pričela pilotni projekt, v okviru katerega želi zmanjšati količino bioloških odpadkov za 80 ton na leto. Kompostnike iz reciklirane plastike, ki so primerni za gospodinjstva v individualnih hišah in blokih, bodo delili še en teden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič, direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter in direktor Snage Franc Dover ob demonstraciji delovanja novega uličnega vakuumskega sesalnika za čiščenje javnih površin
Andrej Petelinšek

Mariborska Snaga je danes predstavila nov pilotni projekt, ki ga izvaja v sodelovanju z zasebnim podjetjem Skaza. 382 gospodinjstvom v severnem delu mesta med Tomšičevim drevoredom, Krčevino in Košaki, so razdelili kuhinjske kompostnike, s katerimi želijo zmanjšati količino bioloških odpadkov za okrog 80 ton na leto. "Kompostnike smo razdelili predvsem gospodinjstvom v individualnih hišah, ki lahko pridobljeni kompost uporabijo na svojih vrtovih, sicer pa kompostniki pridejo prav tudi v blokih, saj količino bioloških odpadkov zmanjšajo za četrtino. Cilj je razdeliti petsto kompostnikov, tako da jih bomo razdeljevali vsaj še teden dni," je povedal direktor Snage Franc Dover.

Maribor brez kompostarne pod pritiskom

Pilotni projekt, ki se je začel 1. marca in bo trajal pol leta, bodo po zaključku ocenili in ga najverjetneje nadaljevali. "Snaga letno zbere kar 14 tisoč ton bioloških odpadkov, količina pa iz leta v leto narašča, zato v tem projektu vidim priložnost in verjamem, da se bo za sofinanciranje kompostnikov našel tudi kak evropski projekt," je še povedal Dover in opozoril, da Maribor nima svoje kompostarne, zaradi česar je vseskozi pod pritiskom potencialnega dviga cen ravnanja z biološkimi odpadki v primeru, da prevzemniki ne bi več želeli ali ne bi več imeli možnosti prevzemati tega odpadka.

Andrej Petelinšek

Produkt organsko gnojilo ali čistilo za odtoke

Kompostniki Bokashi Organko, ki so jih prejela gospodinjstva, so narejeni iz reciklirane plastike, gre pa v bistvu za hermetično zaprte tesnilne posode, v katerih se z uporabo dodanega posipa, ki vsebuje otrobe, melaso in naravne mikroorganizme, sproži fermentacijski postopek, ki preprečuje gnitje hrane. Prav zaradi fermentacije odpadna hrana nima neprijetnih vonjav po gnitju, med procesom pa se pridobiva tekočina, ki je uporabna kot organsko gnojilo za rastline ali pa kot naravno čistilo za odtoke.

Na manjši prireditvi, v okviru katere so predstavili tudi nov Snagin ulični vakuumski sesalnik za čiščenje javnih površin, sta kompostnike prejela tudi župan Saša Arsenovič in direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter. "V holdingu podpiramo vsak projekt, ki zmanjšuje količino odpadkov in ogljični odtis," je povedal slednji. Župan pa dodal: "To je še en kamenček v mozaiku manjšega obremenjevanja našega planeta. Količine odpadkov, ki jih ustvarimo, so namreč zastrašujoče. Kompostnik bom z veseljem testiral in poročal o rezultatih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta