Pomoč študentom invalidom za lažji študij in življenje

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
17.01.2019 17:42

Z donacijami v skupni vrednosti več kot pet tisoč evrov je Šoum na eni strani pomagal študentom invalidom do pripomočkov in na drugi strani tistim v materialni stiski s plačilom doma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luciji Tetičkovič in Amadeji Žükš so pripomočki olajšali življenje. 
Igor Napast

Študenti invalidi se med študijem srečujejo z ovirami, ki za njihove kolege to sploh niso ali pa jih premagajo brez težav. Največkrat pomislimo na (ne)oviran dostop, a lahko gre tudi za druge ovire. Te se dajo premagati z uporabo različnih pripomočkov ali drugih storitev. Študentska organizacija Univerze v Mariboru (Šoum) že vrsto let v sodelovanju z Društvom invalidov Slovenije pomaga študentom invalidom z različnimi pripomočki. Lani so tako dvema študentkama kupili električno kolo in hoduljo ter plačali inštrukcije angleščine tretji, ki ima motnje avtističnega spektra. Donacije v vrednosti 2263 evrov so jim včeraj simbolno predali - Amadeja in Lucija sicer pripomočka uporabljata že od lani.
"Študiram sociologijo, zdaj delam magisterij in električno kolo mi izjemno olajša pot od doma do fakultete. Omogoča mi samostojnost - pred tem sem bila odvisna od domačih, ki so me vozili, ali pa od društvenega kombija. Zaradi delne možganske kapi ne čutim leve strani in v njej tudi nimam nobene moči, poleg tega imam težave s srcem, zato kolesariti z običajnim kolesom ne morem. Z električnim kolesom pa se lepo peljem, tudi v hrib brez težav, in res so mi s tem stoodstotno olajšali življenje," pravi Lucija Tetičkovič. Amadeja Žükš, študentka tretjega letnika sociologije in slovenščine, ki ji je od lani pri gibanju po fakulteti v veliko pomoč hodulja, pa pojasnjuje: "Imam cerebralno paralizo, sem na vozičku in ta hodulja mi omogoča, da pridem tudi tja, kamor z vozičkom ne bi mogla, ker je preozko."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta