Povezovanje vinogradnikov: Nova polnilna linija brez pomoči države

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.12.2018 17:52

Podravski vinarji, združeni v vinarsko zadrugo, so ob koncu leta prevzeli novo mobilno polnilno linijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinarski zadrugi bo nova mobilna polnilna linija predvidoma služila do deset let.
Igor Napast

Pred desetimi leti so se podravski vinarji organizirali v Vinarsko zadrugo, z.o.o., ko so prvi na tak način kupili skupno polnilno linijo. Že pred tem so bili od leta 1992 neformalno povezani, razloži predsednik Vinarske zadruge Bojan Protner: "Le z dano besedo in poštenjem smo delovali 20 let in zamenjali štiri filtre v nabavni vrednosti 80.000 evrov." Pred dnevi so se zbrali na vinogradništvu in turizmu Mak v Vodolah in predstavili novi skupni stroj.
"Kot prvi primer dobre prakse, ki je v tujini normalna in podprta od vseh institucij, smo pred desetimi leti nabavili nov vinski filter in mobilno polnilno linijo v vrednosti okoli 250.000 evrov. Takrat smo nekaj denarja dobili iz programa razvoja podeželja," razlaga Protner. Tokrat te pomoči ni bilo, je pa kvalitetna oprema za vinogradnike pomembna, nekateri od njih pa do te ne bi prišli z lastnim denarjem. Po desetih letih dobrega delovanja je 51 članov, ki jih predstavljajo vinogradniške družine z območja občin Maribor, Pesnica, Šentilj, Kungota, Slovenska Bistrica, Gornja Radgona in Brestanica, znova stopilo skupaj in nabavili so novo polnilno linijo, vredno 200.000 evrov. Polnilno linijo so kupili pri domačem proizvajalcu, kar vinogradnikom omogoča hiter in dober servis. S to polnilno linijo letno napolnijo 600 tisoč litrskih steklenic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta