Preiskava okoljskega kriminala v Pivoli: Lokacijo, kje naj odložijo blato, polno težkih kovin, je pokazal 36-letnik z območja Maribora

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
18.06.2021 15:50
Policija je razgrnila nekaj več podrobnosti preiskave onesnaženja v Pivoli pri Hočah. Pridržanih je (bilo) šest oseb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komunalno blato je v Pivoli onesnažilo širše območje.
Igor Napast

Po razkritju Večera, da so kriminalisti izvedli hišne preiskave in tudi priprli osumljence onesnaženja v Pivoli pri Hočah, je policija danes stopila pred medije in o napredku v tem primeru razkrila nekaj več podatkov. Vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič je povedal, da so 18 hišnih preiskav in druge aktivnosti s pomočjo kolegov z drugih policijskih uprav v tem tednu izvajali v Mariboru, Celju in Ljubljani. Zanimala jih je poslovna dokumentacija, pridržali so, kot je znano, šest oseb. Eden od osumljenih je z območja Celja, preostalih pet pa iz podjetij z ljubljanskega območja. Za koga gre, Meglič ni razkril.

"Vodila jih je izključno koristoljubnost"

So pa to po naših informacijah vozniki, ki naj bi bili za posamezni odvoz blata prejeli sto evrov, in dva direktorja domnevno odgovornih podjetij - Miran Zupančič, vodja ljubljanske prevozniške firme Lasaz, in Urban Majcen iz celjske družbe CEP, ki je uradni prevzemnik blata iz ptujske čistilne naprave, od koder naj bi smrdeča gmota, odložena v Pivoli, izvirala.

Osumljenci so 3. junija od pogodbenika prevzeli devet tovorov v skupni teži 197 ton in to z dvema tovornjakoma pripeljali na območje Pivole, kjer so blato odložili v naravi. "Ugotovljeno je bilo, da je pri tem sodeloval tudi 36-letnik z območja Maribora, ki je pokazal lokacijo, kje naj se blato odloži, in za to prejel tudi plačilo," je pojasnil Meglič.

Odprava posledic onesnaženja v Pivoli je zaradi težko dostopnega terena zahtevna.
Tadej Regent

Osumljeni so v okviru gospodarskih družb bodisi kot zaposleni bodisi kot odgovorne osebe ravnali v nasprotju s sklenjenimi pogodbami o ravnanju z odpadki in s predpisi o varstvu okolja. "Vodila jih je izključno koristoljubnost," je dejal vodja mariborskih kriminalistov. Dvema osumljencema so pridržanje odpravili, štiri pa so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Mariboru.

Grozi jim osem let zapora

"Kazenska ovadba je podana za šest fizičnih oseb in dve pravni osebi, ki so utemeljeno osumljene, da so v sostorilstvu izvršile kaznivo dejanje kvalificirane oblike obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika, saj so s svojimi ravnanji povzročile škodo za zdravje in življenje ljudi in živali, prav tako pa tudi veliko škodo na rastlinah. Zagrožena kazen za navedeno kaznivo dejanje je do osem let zapora," je navedel Meglič in med drugim izpostavil, da je kemična analiza tal in odpadka pokazala, da ta vsebuje težke kovine, kot so baker, cink in svinec, prisotna je tudi salmonela.

Kolikšno protipravno korist so z dejanjem povzročitelji pridobili, na PU Maribor še ne morejo govoriti. Za zdaj policija tudi ne razkriva, ali osumljence onesnaženja v Pivoli povezuje z nezakonitim odlaganjem blata v Dramljah in Šentjurju. So pa ugotovili, da so posamezniki med njimi, ki se ukvarjajo s prevzemom, prevozom in obdelavo raznovrstnih odpadkov, v preteklosti že bili obravnavani zaradi kršitev predpisov s tega področja, zato preiskavo širijo tudi v tej smeri. "Ob ugotovitvah bomo ustrezno urgirali bodisi s podajo dodatnih kazenskih ovadb bodisi z uvedbo predlogov drugim prekrškovnim organom za izvedbo ustreznih postopkov," je še pojasnil predstavnik PU Maribor ter poudaril, da je treba v teh primerih ločiti med prekrškom in kaznivim dejanjem. Za dokazovanje slednjega je namreč nujno ugotavljati obseg škode na okolju.

Sanacija je v teku.
Igor Napast

Meglič je še izpostavil, da okoljski problematiki posvečajo veliko pozornosti. "Problematika v zadnjem obdobju ne izstopa, število kaznivih dejanj se giblje med dva do sedem dejanj v zadnjem petletnem obdobju. Letos smo obravnavali štiri tovrstna kazniva dejanja obremenjevanja in uničenja okolja po 332. členu kazenskega zakonika." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta