(PREJELI SMO) Koalicijski pok zaradi Farmadenta: Kako so glasovali v mestnem svetu (4)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Župan MO Maribor Saša Arsenovič je pred 17. redno sejo mestnega sveta MO Maribor koncept preveritve cen na trgu za potencialno prodajo podjetja Farmadent najprej predstavil koalicijskim partnerjem v začetku meseca novembra, nato pa je zaradi razumljivih pomislekov koalicije sklical še koordinacijo vseh svetniških skupin v mestnem svetu MO Maribor, na kateri je, poleg direktorja Farmadenta Marka Oblaka in predsednice nadzornega sveta mag. Mateje Cekić, pojasnil predlog začetka postopka potencialne prodaje podjetja. Tako na koordinaciji kot na seji mestnega sveta MO Maribor je bilo večkrat poudarjeno, da se tokrat odloča zgolj o začetku postopka potencialne prodaje finančne naložbe. Ta postopek je natančno definiran v 80. členu Zakona o javnih financah ter Uredbi o prodaji in drugih oblikah razpolaganja s finančnim premoženjem države in občin. Mestnim svetnikom je bilo v skladu z omenjenim zakonom in uredbo večkrat pojasnjeno, da o končni odločitvi o potencialni prodaji in vsebini pogodbe odločajo na koncu tega postopka, na podlagi morebitnega predloga župana, ko bo znana ponujena cena.

Razlogi za prodajo niso slabo poslovanje oziroma težko poslovno okolje, v katerem deluje Farmadent. Podjetje se sicer srečuje z velikimi spremembami, ki se dogajajo na dobavnem in prodajnem trgu, vendar je slednje v teku že od leta 2019, kar uprava podjetja tudi rešuje. Dokaz za to je, da bo Farmadent tudi letos ustvaril določen dobiček. Nastal je namreč nov trg med proizvajalci in veletrgovci, t. i. trg storitev za proizvajalce. Proizvajalci veletrgovcem ne dobavljajo več produktov neposredno, ampak pri njih skladiščijo, in ker podjetje Farmadent takšnega skladišča nima, teh storitev ne more izvajati. Prav tako se spreminja sam prodajni kanal, saj so javni zavodi pri nabavi prešli na način javnega naročanja. Na oba zgoraj opisana izziva se podjetje Farmadent v svojih okvirih prilagaja, razvija nove rešitve in poslovne modele. Prav tako razlog za prodajo ni pravne narave, kot je bilo domnevano v letih 2017 in 2018.

Poslovanje podjetja Farmadent ne more biti predmet razprave na seji mestnega sveta MO Maribor, saj gre za podatke, ki so poslovna skrivnost in bi lahko neugodno vplivali na odločitve potencialnih kupcev. Nadzorni svet sklepa o privatizaciji ni sprejel, saj je prodaja izključno v domeni lastnika (lastniški delež MO Maribor je 83,35 odstotka, preostali delež si delijo še druge občine). Mag. Mateja Cekić je na seji mestnega sveta MO Maribor opravljala delo vodje Urada za finance in proračun MO Maribor in tako pojasnjevala postopek prodaje finančnega premoženja MO Maribor ter preverjala postopke v skladu z ZJF. Znesek 50.000 evrov je zgolj ocena stroškov celotnega z zakonom zahtevanega prodajnega postopka, ki vključuje vse od priprave informacijskega memoranduma do podpore, pravnega pregleda, cenitve itd.

Za konec naj še poudarimo, da je Farmadent trenutno uspešno podjetje. Glede na nestanovitno poslovno okolje pa je težko napovedati, kaj bo s poslovanjem v bodoče, zato je pomembno, da ima lastnik razdelane vse možnosti glede nadaljnjega razvoja podjetja. Ena možnost sta prodaja in takojšnja kapitalizacija. Ker pa je postopek (potencialne) prodaje dolgotrajen, ga je treba začeti takoj. Druga možnost so ohranitev lastništva, sprotno prilagajanje trgu, dodatna vlaganja in izpostavljenost tveganjem. Lastnik mora biti, glede na turbulentne čase, pripravljen na vse, saj če pride do najslabšega scenarija, prevzema odgovornost nad slabitvijo naložbe.

Alenka Kocjančič, odnosi z javnostmi, Mestna občina Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta