(PREJELI SMO) Ovadba zaradi Trga vstaje v Rušah (4)

Vili Rezman
22.04.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruše - Trg vstaje - Gospodarstvo - Gradnje - ureditve - Urejanje trga - požagana drevesa - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

Srečko Štajnbaher je v svojem prispevku za Večer razširjal neresnice, češ da park v Rušah v odloku o varstvu kulturne dediščine sploh ni omenjen - kar trdi tudi županja Repoluskova: parka v Rušah nikoli ni bilo! Štajnbaher denuncira še, da je bil odlok sprejet v času, ko je bil Vili Rezman župan.

Resnica je taka: predlog parka kot spomenika je leta 1992/93 pripravil ZVNKD. Rezman takrat ni bil župan. Zavod je potem napisal še več kot deset strokovnih dopisov z navajanjem parka. Odlok z obrazložitvijo je pripravil zavod (2005). V odlok je kot parcela 676, k. o. Ruše, natančno umeščen park. Odlok je sprejel občinski svet. Župan je bil Vili Rezman. Odlok še velja! Odloke moramo spoštovati, ne kršiti!

Občina je leta 2017 prosila zavod za pogoje za preureditev parka. Podpisana je B. Ferlic.

Zavod je izdal kv. pogoje za park (2018). Podpisan je Štajnbaher. Zavod je izdal kv. mnenje za park (2019). Podpisan je Štajnbaher. Mnenje občine o (ne)skladnosti projekta obnove je napisano za park. Podpisana je B. Ferlic (2019).

Projektant Ostan se sklicuje na odloke, v katerih je napisano: park (2019). UE je izdala gradbeno dovoljenje za park (2020). Leta 2021 pa je stroka OE ZVKDS MB zapisala, da naj prostor (park) po možnosti ostane ozelenjen.

Na koncu Štajnbaher prizna, da je območje s "stavbami, dvorišči, vrtovi, sadovnjaki zaključena enota izjemnega ambientalnega pomena". No, pa se poizkusite znajti in ugotoviti, kdaj je Štajnbaher pisal resnico, kdaj laži.

Vili Rezman

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta