Preobrat v načrtih Pošte v Mariboru: Poslovalnica na Trgu revolucije ostaja odprta

19.08.2021 12:09
Po tem, ko so z napovedjo zaprtja poslovalnice na Trgu revolucije vznemirili občane, zdaj sporočajo, da bo do vzpostavitve druge organizacijske oblike poslovala kot doslej. Zapirajo pa pošto v UKC Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudem pošta na Trgu revolucije pomeni veliko, saj je lahko dostopna. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Pošta Slovenije je v Mariboru nameravala zapreti še dve poslovalnici - v UKC Maribor in na Trgu revolucije. Občani so tako v tem tednu prejeli obvestilo, da bo pošta na Trgu revolucije zadnjič poslovala 30. septembra, po zaprtju pošte pa bodo lahko naslovniki pošiljk, za katere jim bo poštar pustil obvestilo o prispeli pošiljki, le-te prevzeli na pošti v Framski ulici.

Na terenu so že zbirali podpise

Čeprav je Pošta zaprtje enote na Trgu revolucije napovedala že pred dvema letoma, je odločitev naletela na neodobravanje. "Mi smo zaprtju te enote že takrat dali negativno mnenje. Presenečeni smo tudi, da nas o tem sploh niso obvestili. Da ne bo pomote, mi razumemo Pošto, da želi racionalizirati svoje poslovanje, bi pa vseeno želeli videti neko raziskavo, zakaj zapirajo prav to enoto. Pošta na Trgu revolucije ima specifičen položaj, blizu je bolnišnica, medicinska fakulteta, II. gimnazija, tudi železničarska kolonija, kjer je, kot na celotnem tem območju, veliko starejših občanov, ki jim poštni urad v bližini veliko pomeni," je komentiral predsednik MČ Magdalena Jožef Grah.

Proti zaprtju omenjene enote so se angažirali tudi občani. Na terenu je tako že steklo zbiranje podpisov. "Pošta Slovenija opravlja javni servis, tu je zaradi nas, občanov. Zapirajo, kar je ljudem nujno potrebno, lokali pa so potem prazni. Starejšim, veliko nas je tudi bolnih, pošta na Trgu revolucije pomeni veliko, saj je lahko dostopna. Ko bomo z akcijo končali, bomo podpise dostavili tako Pošti, kot županu. Tudi on bi se moral angažirati in prisluhniti interesom ljudi," je razlagala 73-letna Milena Kores.

Zdaj iščejo partnerja za poslovno sodelovanje

Samo nekaj dni po tem, ko so občane vznemirili z obvestilom, da zapirajo enoto na Trgu revolucije, pa preobrat v zgodbi. "Glede pošte na Trgu revolucije sporočamo, da smo poskušali najti potencialnega ponudnika za prevzem t.i. mini pošte na tem naslovu oziroma v bližini, ki bi se ukvarjala s sprejemom in izročanjem pošiljk, vendar smo bili neuspešni. Pošta 2109 Maribor bo tako do vzpostavitve druge organizacijske oblike poslovala kot doslej (in torej ne bo zaprta). Krajani območja pošte 2109 Maribor bodo v hišne predalčnike prejeli tudi obvestilo, da iščemo partnerja za poslovno sodelovanje," so sporočili s Pošte Slovenija.

Pošto v UKC Maribor bodo zaprli.
Sašo Bizjak

Odločitev, da bodo zaprli pošto v UKC Maribor, pa ostaja. "Gre za pošto, ki je bila že v času razglašene epidemije iz razloga zmanjšanja tveganja okužb z virusom za zaposlene in uporabnike pošte zaprta," so pojasnili.

V Radvanju s pogodbeno pošto celo bolj zadovoljni

Kot je znano, so občani na podoben način leta 2019 rešili dejavnost v prostorih Pošte Radvanje v Pohorski ulici. Radvanjčane je takrat namera Pošte, da zapre poslovalnico, tako razburila, da so pred enoto pripravili celo proteste. Pošta nato poslovalnice v Radvanju ni zaprla, jo je pa preoblikovala v pogodbeno pošto, kar je bil prvi takšen primer v Mariboru.

In kako na tej lokaciji posluje najemnik Rolando Vrecl iz podjetja Bruc? "Čeprav ponujamo tudi druge stvari, od lokalnih pridelkov do darilnega programa, še zmeraj opravimo največ bančnih in poštnih storitev. To opravljamo kot družinsko dejavnost in zadeva teče brez problemov," razlaga Vrecl.

Da so s sedanjo ureditvijo izjemno zadovoljni, pravijo tudi v tamkajšnji mestni četrti. "V bistvu vse skupaj funkcionira še boljše kot je prej, saj se ti bolj angažirajo. Delovni čas je celo daljši, kot je bil prej, ljudje so njihovo ponudbo dobro sprejeli, pripomb ni nobenih," razlaga predsednik MČ Radvanje Rajko Kotnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta