Pri Bračkovih v Vodolah trgatev opravili že avgusta

Bojana Stožer
11.09.2022 03:00

Zagotovo ni običajno, da se grozdje trga v začetku avgusta, a je zgodnja sorta grozdja solaris že dozorela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trgači pri Bračkovih
Urška Bračko

Na prelepo sončno torkovo jutro, 9. velikega srpana (avgusta), smo se že ob sedmi uri zbrali v Vodolah na dvorišču pri Bračkovih. Nemalo smo bili presenečeni, ko so nas dva dni prej poprosili za pomoč pri trgatvi. Najprej smo pomislili, da se šalijo, a prošnja je bila več kot utemeljena. Zgodnja sorta odpornega grozdja, imenovana solaris, je to leto dozorela neverjetno zgodaj. Bračkovi trto te vrste gojijo za pridelavo ekološkega vina, saj škropljenje skoraj ni potrebno, grozdje pa ima tudi veliko vsebnost sladkorja.

Z dneva odprtih vrat vinskih kleti v Vodolah, pri katerem Bračkovi s svojo turistično kmetijo zmeraj sodelujejo. 
Sašo Bizjak

Po jutranjem okrepčilu, brez česar na trgatvi ne gre, smo se odpravili v bližnji vinograd. Imeli smo kaj videti, saj se je prav vsak trs bohotil z zdravimi grozdi, ki so kar vabili, da pokusimo kakšno grozdno jagodo. Gospodar Emil je poskrbel, da smo grozdje lahko odlagali, hčerka Urška, pred leti mariborska vinska kraljica, pa je ustvarila prav prijetno delovno vzdušje. Ker je sonce že pošteno grelo, brači pa smo tudi bili zelo pridni, smo si že kar kmalu prislužili odlično domačo južino, ki jo je pripravila gospodinja Jožica, ob tem smo se seveda tudi dobro odžejali. Vzdušje je bilo tako prijetno, da smo tudi zapeli. Najprej smo se prerekali, katera bo pravšnja, nato smo soglašali, da bo pesem En hribček bom kupil ta prava. Kmalu so pritegnili vsi brači. Prepričana sem, da se je naša pesem slišala daleč naokoli. Prav je tako.

Čas trgatve je vendar eden najlepših za vsakega vinogradnika, čeprav prinaša s seboj tudi veliko skrbi in odgovornosti, da bo celoletni trud poplačan. Bračkovim to zagotovo odlično uspeva, saj vsa družina diha kot eno. Na domačiji se piše uspešna zgodba, ki jo bodo zagotovo nadaljevali tudi njihovi nasledniki. Gospodar je povedal, da je letošnji pridelek bil rekorden ne le po času dozoritve, ampak tudi po količini. Obiranje smo končali ravno ob pravem času, saj so nas sončni žarki vedno bolj močno pozdravljali in nam hkrati sporočali, da je tudi sonce letos svojo nalogo v vinogradu dobro opravilo.

To je bila trgatev, ki se je bomo vedno radi spominjali. Nekaj posebnega je bila tudi zaradi gostoljubnosti, po kateri so Bračkovi še kako prepoznavni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta