Pridobitev za Hoče: Do dobrot lokalnih ponudnikov vsak trenutek

Damijan Toplak Damijan Toplak
27.05.2024 17:30

V Hočah pri Mariboru odprli prvi multimat v hoško-slivniški občini, za ureditev prostora iz občinskega proračuna 38 tisoč evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maksimiljan Bauman (levo), vodja hoške poštne poslovalnice, in hoško-slivniški župan Marko Soršak ob odprtju multimata v središču Hoč
Damijan Toplak

V središču Hoč pri Mariboru so odprli multimat (vsestranko uporabno prodajno orodje, ki omogoča prodajo raznovrstnih izdelkov). V njem so ob paketomatu Pošte Slovenije našli prostor še štirje ponudniki z lokalno pridelano hrano. Ob mlekarni Hecl (mlečni izdelki, kot so jogurti, siri), Kmetiji ob gozdu (kokošja jajca) in Sašu Oblaku kot nosilcu dopolnilne dejavnosti na kmetiji (domače mesnine) - vsi iz občine Hoče - Slivnica - se predstavlja še Kmetija Žitnik iz Starošincev v občini Kidričevo s keksi, testeninami, bučnim oljem in drugimi izdelki.

Prve stranke ob hoškem multimatu
Damijan Toplak

Prednost multimata, ki stoji na Pohorski cesti ob poštni poslovalnici v Hočah in blizu trgovine Mercator ter nasproti občinske stavbe, je, da so izdelki lokalnih ponudnikov potrošnikom na voljo vse dni v letu vseh 24 ur, razen če bi kakšen izdelek vmes zmanjkal. Za avtomate ponudniki plačujejo najemnino Pošti Slovenije in Občini Hoče - Slivnica, ki sta lastnici zemljišča, za ureditev prodajnega prostora z multimati pa je hoško-slivniška občina iz občinskega proračuna odštela približno 38 tisoč evrov, vključno z davkom.

Hoško-slivniški župan Marko Soršak ob otvoritvi multimata
Damijan Toplak

Pomembno je, tako hoško-slivniški župan Marko Soršak, da so zgradili nadstrešek, saj so tako avtomati in prodajana živila zaščiteni pred vremenskimi neprilikami. Župan še meni, da multimati ne bodo neposredna konkurenca Pohorski tržnici, kjer so ti ponudniki že prisotni, in kjer se lokalna živila prodajajo praviloma le v soboto dopoldne. "Upati je, da bo z večjo dostopnostjo teh živil iz multimatov povpraševanje po lokalnih izdelkih še večje, saj multimat stoji v najbolj frekventnem delu občine, kjer je za kupce v neposredni bližini na voljo tudi dovolj brezplačnih parkirišč," razmišlja Soršak.

Maksimiljan Bauman (levo), vodja hoške poštne poslovalnice, in hoško-slivniški župan Marko Soršak ob odprtju multimata v središču Hoč
Damijan Toplak

Po besedah Maksimiljana Baumana, ki je že 16 let upravnik hoške poštne poslovalnice, pa je pomembno, da bodo imeli krajani in občani ves čas na voljo tudi paketomat, pa tudi za njihove zaposlene je boljše, če po dogovoru dostavijo strankam paket tam, in se ne vozijo zaman na njihov domači naslov. To je pomembno tudi zato, ker so odpiralni časi pošt vse krajši, denimo v Hočah od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro. Dodajmo, da so se na hoško-slivniški občini za multimat odločili na podlagi pričakovanj ponudnikov s področja turizma in kmetijstva. Upajo, da bodo omenjeni lokalni ponudniki s prodajo prek multimata uspešni in da se jim bo v kratkem pridružil še kakšen. Prireditev so sklenili s pokušino dobrot lokalnih ponudnikov, ki ponujajo izdelke v multimatu, in z nastopom šolske glasbene skupine Violets z Osnovne šole Dušana Flisa Hoče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta