Primož Premzl razglašen za častnega krajana Malečnika

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
08.07.2023 04:00

V Krajevni skupnosti Malečnik - Ruperče so junija pripravili številne prireditve, s katerimi so obeležili krajevni, pa tudi praznik župnije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci ob letošnjem prazniku Malečnika - Petrovo 2023
Anita Kirbiš

Osrednja prireditev je bila v športni dvorani OŠ Malečnik, kjer so ob kulturnem programu, ki sta ga povezovala radijec Stanislav Kocutar in malečniški sedmošolec Maks Rajšp, podelili krajevna priznanja. Nastopili so otroci iz vrtca, Moški pevski zbor Malečnik in Brass band Slovenije pod vodstvom Aleksandra Čonča.

Slavnostni govornik je bil predsednik sveta KS Malečnik - Ruperče Vlado Stožer, ki je s Petro Markuš, predsednico komisije za priznanja pri KS, podeljeval priznanja. Častni krajan je postal Primož Premzl, založnik, galerist, raziskovalec in zbiratelj kulturne dediščine. Leta 2020 so mu podelili Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo na področju založništva, letos je prejel Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki predstavlja najvišje občinsko priznanje na področju kulture, in Valvasorjevo priznanje. Premzl je obiskovalcem namenil izvod knjige Zgodba o najstarejši trti na svetu, tudi s posvetilom. 

Premzlov pradedek Jožef Lorber, veleposestnik, je bil v takratnem Sv. Petru pri Mariboru v začetku 20. stoletja župan okoliške občine, dedek Franc Kramer pa nadučitelj in upravitelj Deške šole Sv. Peter, je nato po prejemu zapisal Premzl, ki je v teh krajevni skupnosti tudi živel vrsto let. Tudi on na svojem področju nadaljuje tradicijo svojih prednikov in daje okolju, ki mu pripada, največ, kar lahko, je še dodal.

Priznanje KS je za 120 let aktivnega delovanja prejelo KD France Marolt Malečnik. Zlati Petrov ključ Društvo upokojencev Malečnik ob 70-letnici delovanja, srebrni Petrov ključ Karl Jaušovec, ki je bil dolgoletni predsednik sveta KS in predsednik DU. Bronaste Petrove ključe so prejeli Peter Bračko, Marija Božnik, Branko Lukič, Ljubomira Tkalčič in Franc Stramec. Prejemniki letošnjih priznanj KS so Zmago Hojnik, Jožef Bombek in Valerija Bračko. Kot aktivni član v več društvih in proučevalec lokalne zgodovine je priznanje prejel Oskar Neuvirt in tudi župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan, ki je na god sv. Petra (29. junij) opravil svečano bogoslužje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta