Pustolovski park Vurberk: Po doživetje, na koncert, zabavo

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
14.05.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

"Park je namenjen otrokom od petega leta starosti in odraslim, načrtujemo pa tudi postavitev igral za najmlajše," pripoveduje eden od upraviteljev parka, Primož Kramberger. In ko premagujem ovire na višini več kot deset metrov, slišim pod seboj navdušene vzklike otrok, ki skupaj s starši v Pustolovskem parku Vurberk preizkušajo svoj pogum.

Zasnovala sta ga s sokrajanom Miho Rojkom, ki vodi lokal na vurberškem gradu. "Ko je Miha odprl Hudo Lizo, sva videla, da bi Vurberk lahko postal uspešna turistična točka. V kraju sva videla veliko neizkoriščenega potenciala - in med številnimi možnostmi, ki sva jih premlevala, sva se na koncu odločila za pustolovski park." Tako sta domača turistično-adrenalinska zanesenjaka obiskala tovrstne lokacije v okolici in ob pomoči izbranega izvajalca postavila uspešno adrenalinsko ponudbo, ki je do zdaj v občino Duplek privabila že več kot 10 tisoč obiskovalcev iz več kot 20 držav, uspešno sta povezala lokalne ponudnike hrane in pijače ter omogočila počitniško delo več kot desetim mladim.

Arhiv Pustolovskega parka

"Že prvo leto je bil obisk odličen, v času korone pa se je povečal predvsem obisk domačih turistov iz drugih koncev Slovenije, ki sicer Štajerske niso obiskovali. Pogosto nas v svoj dopustniški program vključijo gostje iz ptujskih term," še pojasni vodja parka in eden od inštruktorjev, ki ves čas nadzorujejo dogajanje na jeklenici.

Neprekinjena jeklenica je, razlaga Kramberger, med tridesetimi ovirami speljana tako, da se tudi med prestopanjem z ene na drugo plezalec ne more odpeti, dokler ni varno na tleh. "To omogoča poseben sistem vpenjanja, imenovan Kanhook, ki so ga v vurberškem pustolovskem parku začeli uporabljati med prvimi v Sloveniji," ponosno pove njegov upravljavec.

Medtem se po poti v park že približuje skupina otrok z rojstnodnevnim slavljencem. Kot pojasni Kramberger, je praznovanje rojstnih dni samo ena od dejavnosti, ki jih ponujajo. Pripravljajo tudi šolske športne dneve, team building programe, dekliščine in fantovščine ter celo gledališke igre za najmlajše.

Hojka Berlič

Iz smeri gradu Vurberk pa se med mojim obiskom že slišijo zvoki tonske vaje, saj bo na prizorišču z najlepšim razgledom zvečer koncert. Zadnja leta so v sklopu koncertnega cikla Zvezde na gradu Vurberk tukaj nastopili številni znani slovenski in tuji glasbeniki, med njimi Mi2, Siddharta, Alo Stari, Jan Plestenjak, Marko Škugor, Petar Grašo in drugi.

Turistična ponudba Vurberka se neprestano dopolnjuje in Vurberk že zdavnaj ni več sinonim samo za narodnozabavno glasbo. Obiskovalcem je na voljo tudi soba pobega - tako imenovani escape room, zelo zanimiv pa je tudi lov za zakladom, ki ga je tam skril Vurko, zmajček in maskota Vurberka. S pomočjo mobilne aplikacije se pohodniki podajo na približno dva kilometra dolgo pot okoli gradu, kjer med drugim najdejo repliko tukaj najdene bombe. Posebno doživetje je obisk lokala Huda Liza, kjer varijo domače vrste piv, ki jih poleg odličnega okusa krasijo še lokalna imena Abuh, Pesjanar in Kosmatinec.

V kraju pa se že pripravljajo na Vurko Fest – kulturno-umetniški festival, ki bo v organizaciji Osnovne šole Duplek in Osnovne šole Korena junija potekal že drugič.

Andrej Petelinšek

Ko inštruktorju vračam varnostni pas s karabinom, ga povprašam še po načrtih. Želijo si predvsem čim več lepega vremena, saj lahko le takrat obiskovalcem omogočijo najlepšo izkušnjo ob obisku celotnega območja parka, narave in gradu. V najkrajšem času želijo razširiti ponudbo plezalnih ovir, kmalu pa naj bi bila odprta tudi proga za downhill kolesarjenje, ki je trenutno še v izgradnji, dolgoročno pa želijo ponuditi prenočišča v naravi. Celotno prihodnjo turistično ponudbo so že poimenovali – najti jo bo mogoče pod geslom Experience Duplek oziroma Doživi Duplek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta