Ravnatelji mariborskih šol: Ne jamramo, ampak opozarjamo in iščemo rešitve

Barbara Bradač Barbara Bradač
16.09.2020 02:00

V mariborskih šolah že po dveh tednih novega šolskega leta izpostavljajo kadrovske in organizacijske izzive, ki jih prinaša s koronavirusom obremenjeno okolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občutka, da lahko pride do okužbe in da so odgovorni za vzpostavljanje varnega in zdravega učnega okolja za vsakega otroka, se ne znebiš 24 ur na dan, razlagajo v šolah.
Andrej Petelinšek

Ko se novi koronavirus širi po Mariboru, se širi tudi po šolskih institucijah. V karanteni je od tega tedna tudi oddelek dijakov na Prvi gimnaziji po potrditvi okužbe pri enem od dijakov oziroma dijakinj. Na Osnovni šoli Franceta Prešerna je 25 otrok v karanteni od petka, saj je bil okužen eden od učencev. Na tej osnovni šoli opažajo, da je v minulih dnevih prišlo tudi manj otrok v šolo. Kakšni so razlogi za odsotnosti, še raziskujejo, a do ravnateljice Marte Otič so prišle govorice, da otrok starši v šolo niso poslali zaradi strahu pred morebitnimi novimi okužbami.
"Res je, kar nekaj otrok manjka. Pozivam starše, naj otrok ne zadržujejo doma brez razloga. Mi naredimo vse, da so otroci pri nas varni," miri ravnateljica in dodaja, da otroci, ki ostajajo doma, niso upravičeni do šolanja na domu, razen seveda teh, ki so v karanteni in te tudi učiteljica na daljavo poučuje.

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna je 25 otrok v karanteni od petka.
Igor Napast

Dodatno delo tudi za tehnično osebje

Učni proces na mariborskih šolah za zdaj poteka nespremenjeno in v polnem obsegu, tudi obseg učnih načrtov ostaja enak kot pretekla leta, so pa v šole dodani ukrepi, ki jih zaradi covida-19 morajo upoštevati in zaposleni izvajati. Bolj obremenjeni kot ob običajnem šolskem letu zaradi izvajanja priporočil za preprečevanje širjenja covida-19 (razkuževanje, prezračevanje, opozarjanje na priporočila ...) letos niso samo učitelji, ampak tudi hišniki, čistilke, informatorji, kuharji ...

Andrej Petelinšek

Ravnatelje skrbijo bolniške odsotnosti

Ne jamrajo, pravijo v šolah, ampak samo opozarjajo na težave, preden se kadrovsko, predvsem zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih, sesuje šolstvo, kot se zdaj soočajo s primanjkljajem v domovih za starejše. Za zdaj odsotnosti uspešno nadomeščajo, a kadrovsko-organizacijski izzivi v šolah sledijo. "Naloženo je dodatno delo, nič ni bilo odvzeto, tudi dodatne ure nismo dobili nobene. Upam, da se ne bomo sesuli tekom leta. To ni jamranje, to ni nerganje in niti ni pritoževanje. Želimo si biti v šoli, veseli smo, da smo vsi skupaj v šoli, je pa že zdaj zaznati večjo utrujenost. Ne vemo, kaj nas čaka, gremo korak za korakom, ampak preobremenjenost, utrujenost, bolniške nas vsekakor skrbijo. Tako kot pravimo pri učencih, če kaže otrok znake bolezni, kakršnekoli, ne samo covida-19, naj ostane doma, istega pravila se moramo držati pri učiteljih. To pomeni, da bo več nadomeščanj. Znano je, da so učitelji v preteklosti kar dolgo hodili v službo, preden so šli na bolniško, zdaj ne bo tako, in potem bodo tisti, ki so v službi, še bolj obremenjeni in smo v začaranem krogu," Mojca Kirbiš, ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš in vodja aktiva mariborskih ravnateljev, izpostavlja izzive, ki so padli na ramena ravnateljev in učiteljev.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta