Rektor mariborske univerze Kačič o primeru Barada: Krivično do univerze. Vrhunska športnica bo študirala ekonomijo

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
19.09.2023 19:14

Tyra Barada bi morala opraviti test gibalnih sposobnosti, ki je pogoj za vpis na želeni študijski program Univerze v Mariboru. A je bila oba razpisana termina preizkusa na svetovnem prvenstvu in evropskih igrah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V minulih dneh je v javnosti odmevala vest, da se svetovna prvakinja v tekvondoju Tyra Barada zaradi birokratske rigidnosti Univerze v Mariboru ne bo mogla vpisati na želen študijski program športno treniranje na Pedagoški fakulteti. Opraviti bi morala test gibalnih sposobnosti, ki je pogoj za vpis, a tega ni mogla storiti, ker je bila oba razpisana termina preizkusa na svetovnem prvenstvu in evropskih igrah, na katerih je za Slovenijo tudi osvojila odličja. Nepripravljenost univerze, da uspešni športnici, sicer hčerki znanega športnika Tomaža Barade, pride naproti in ji omogoči dodatni termin, so kritizirali vrh olimpijskega komiteja in tudi nekateri (vladni) politiki, resorni minister Igor Papič pa dejal, da je univerza avtonomna, a da bo morala v prihodnje najti sistemsko rešitev za vrhunske športnike. Kot smo izvedeli, bo Barada s 1. oktobrom sedla v študijske klopi Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru, ki jo je kot drugo željo navedla v prijavi za vpis v prvem prijavnem roku.

(FOTO) Ena najlepših mladih mariborskih športnic bi lahko bila tudi supermodel: Oče pravi, da je čedna po mami

Zdravko Kačič: "Tako negativno poročanje o univerzi, ki ima toliko olimpijskih in svetovnih prvakov, je krivično."
Igor Napast

Na univerzi, ki se sicer ponaša s certifikatom športnikom prijazna univerza, to zgodbo spremljajo z nejevoljo, doživljajo jo kot politični pritisk ter izpostavljajo, da v razpisnem postopku, ki je reguliran od države, ne morejo delati izjem, saj morajo vsem zagotoviti enako obravnavo. "Do problema je prišlo zaradi šibkega poznavanja vpisnih postopkov," je danes komentiral rektor Zdravko Kačič. Kot je pojasnil, so pravila jasna in enaka za vse, termini za preizkus posebnih sposobnosti pa znani že od začetka februarja. Kandidatka bi morala v skladu s pravili razpisa vlogo za uskladitev termina fakulteti oddati še pred rokom prvega preizkusa, ki je bil 30. junija, a vse do 12. julija v zvezi s tem niso prejeli nobene prošnje z ustreznimi dokazili, do danes pa tudi ne nobene ustrezne vloge. "Tako negativno poročanje o univerzi, ki ima toliko olimpijskih in svetovnih prvakov, je krivično," je še menil Kačič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta