(REPORTAŽA) Koala Voice v Pekarni: "Lepo je tukaj, čutiti je street vibe"

03.10.2021 14:10
Pekarniško občinstvo je včeraj zastalo ob Vertigo, divje plesalo na Wilde dancer in tulilo na Vukove
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vokalistka in kitaristka Manca Trampuš. 
Igor Napast

Pol ure pred začetkom koncerta Koala Voice v Kulturnem centru Pekarna, ki ga je organiziralo društvo IndiJanez v okviru projekta Besede v notah, najprej zavijemo v zaodrje, kjer smo dogovorjeni za intervju, ki ga boste lahko prebrali v ponedeljkovem Večeru. V lokalih je že videti nekaj obiskovalcev, ki so se pred koncertom odločili še malo posedeti.

Prostori, kot je Pekarna, so jih definirali

Odpravimo se mimo že postavljenega prizorišča in takoj opazimo transparent "Support Pekarna", ki so ga prvič razvili na koncertu Dubioza kolektiv. Ni naključje, da ima turnejo tudi ta transparent, smo izvedeli od organizatorja Ramiza Derlića. Zato je bilo tudi logično prvo vprašanje, ki smo ga v pogovoru pred koncertom zastavili Koalam, kako sami dojemajo pomen takšnih prostorov v mestu.

Koala Voice so do dobra ogrele pekarniško občinstvo. 
Igor Napast

"Na takšnih prostorih smo odraščali, najprej smo bili klubski bend in na takšnih 'placih' smo se predstavljali. Nam vsem je skupna točka Metelkova. Zavedamo se pomembnosti tega in tudi tega, da se ljudje zavedajo pomembnosti, da imajo mlade generacije nek varen prostor za izražanje idej. Mislim, da so nas takšni prostori tudi definirali skozi odraščanje. Strašljivo je, kaj se dogaja na Metelkovi in v Pekarni, sicer so povsod ponujene neke alternative, amapk se ne ve, kaj se bo zgodilo in kje bodo te alternative," pove kitarist Domen Don Holc med pisanjem setliste, torej seznama pesmi za koncert. Vedno jo sestavijo pred koncertom, napišejo jo ročno v štirih izvodih. Pravijo, da je seznam odvisen od vzdušja, počutja in tega, kaj želijo doseči, publiko razživeti ali umiriti.

Igor Napast

Seznam pesmi, ki so ga v času naše prisotnosti sestavljali, je očitno na mariborski publiki deloval. Še ob ograji, znotraj katere so sprejeli omejeno število obiskovalcev, je bilo videti precejšnjo množico poslušalcev, ki so se pozibavali v ritmih indie rocka. Nekaj z nove Plate, nekaj s starih albumov, kombinacija je bila dobra, občinstvo je dobro sprejelo vse pesmi. "Ker tu je vse tako lepo, tu nič me ne boli," se je slišalo iz mnogih grl v Pekarni. Tudi tuljenje pri komadu Vukovi iz novega albuma Plata ni manjkalo in divji ples pri Wilde dancer s prvega albuma Kangaroo's a Neighbour. "Lepo je biti tukaj, čutiti je tak street vibe," je na koncertu zadovoljno dejala Manca. Že pred koncerotm so nam dejali, da so živi "feedback" zelo pogrešali, ob razživeti publiki je bilo videti zadovoljne nasmeške vseh štirih članov in Manca pa se je za odziv tudi večkrat zahvalila. 

Padli noter

"Samo igramo se, dokler ne umremo in potem sonce eksplodira v solzah in ljudje se razprše ..." se je v pesniški formi začel Vertigo in nekoliko umiril občinstvo ter ga pahnil v nek drug, nekako poetičen a zato nič manj močen občutek. Ta komad igrajo najraje, smo uspeli izvedeti. Basist Tilen Prašnikar čisto vsakič "pade noter," komad ga vedno znova nekam odpelje. Zdelo se je, da se je občutka nalezlo tudi občinstvo, ki je ob začetku kar malo zastalo in se zamislilo, ob prvih kitarskih ritmih pa spet začelo poplesavati. 

Igor Napast

Občinstvo je na koncertu prejelo tudi koncertne liste z besedili. Skozi projekt Besede v notah si namreč Društvo IndiJanez prizadeva za rušenje ločnice med poezijo v glasbi in poezijo kot vejo literarne umetnosti. "Skozi projekt poudarjamo liričnost kot enakovredno sopotnico glasbenem aranžmaju in predstavljamo tiste skupine, katerih besedila so velikokrat zapostavljena in neslišna," lahko beremo v koncertnem listu, ki smo ga prejeli tudi sami. Organizatorji bodo izkoristili dobro razpoloženje občinstva, ki si želi koncertov, zato naslednjo soboto, 9. oktobra ob 20. uri, že napovedujejo nov koncert, tokrat se bodo slišali hip hop ritmi v povezavi z družbeno kritiko. Nastopila bosta namreč raperja Leopold I. in Mrigo. 

Koala Voice so do dobra ogrele pekarniško občinstvo. 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta