Ribiška družina Maribor: Somičev pokal Marjanu Kirbišu. Nalovil največ rib, ki so v naših ribnikih prava nadloga

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
06.08.2023 04:15

Ribiška družina Maribor je priredila tradicionalno tekmovanje za Somičev pokal v ribniku Transoma v Razvanju, kjer je polno teh, le nekaj gramov težkih ribic. Trnke je namakalo 36 ribičev, skupaj pa so nalovili 35.870 gramov somičev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spominski posnetek po podelitvi priznanj
Drago Ornik

"Somič, majhna riba, ki so jo prinesli iz toplih krajev, se v naših vodah izredno dobro počuti in se nenormalno dobro in uspešno razmnožuje. Riba, ki pri nas zraste do 50 cm (povprečna lovna mera pa je od pet do 20 cm) in bi bila za ribolov in posledično prehrano zanimiva, je v naših vodah prava nadloga. Hitro se razmnožuje in nima sovražnika. Tudi ribe roparice in druge ribojede živali je ne marajo, saj imajo na plavutih ostre in strupene bodice. To pa je tudi razlog, da se ribiči vedno bolj ogrevajo za športni izlov teh rib. Tudi mariborski, saj RD Maribor že vrsto let prireja tekmovanje na lov somiča za prehodni pokal. Že nekaj let je tekmovanje v ribniku Transoma, saj je ta ribnik trenutno najbolj ogrožen in je somičev v njem očitno preveč," je razložil vodja tekmovanja in predsednik športne komisije pri RD Maribor Drago Ornik.

Letošnjega tekmovanja se je udeležilo dvanajst ekip s po tremi tekmovalci, ki so skupaj nalovili 35.870 gramov somičev. Po štiriurnem lovu (lovili se samo somiče, vse druge ribe so takoj vrnili v ribnik) je največ uspeha imela ekipa Naključni - Drago Kocjan, Miran Toplak in Edo Glavica, ki so ulovili 5670 gramov somičev. Drugo mesto je osvojila ekipa Transoma (Karel Žižek, Rihard Štefanič in Zlatko Pupaher), tretje pa ekipa Pobrežja, za katero so tekmovali Petra Krajnc, Rudolf Štern in Albin Kobalej. Med posamezniki je z največjo težo ulova rib - 2680 gramov - zmagal Marjan Kirbiš, drugi je bil Rihard Štefanič z 2430 grami in tretji Rudolf Štern z 2180 grami.

Kirbiš, ki je tudi podpredsednik RD Maribor, je bil zelo vesel prvega mesta. "Zadovoljen sem z ulovom, za kilogram jih je treba naloviti približno 60, tako da si lahko predstavljate, koliko jih je bilo in koliko gramov so bili težki v povprečju. Vmes sem ulovil še nekaj ploščičev, krapičev in babušk, a sem jih vrnil v vodo," je povedal. Na tem tekmovanju je zmagal prvič, na nekaterih drugih pa že. "Rad ribarim tudi na morju, kjer se mi pridružita sinova Jan in Jure, običajno nalovimo dovolj za kosilo ali večerjo. Uživam vse vrste rib. Najtežja riba, ki sem jo do zdaj ujel, je bil približno 15-kilogramski krap, na suho sem ga potegnil v ribniku Transoma," je dodal Kirbiš, ki se na ribolov običajno odpravi enkrat na teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta