Še dve zlati maturantki na mariborskih gimnazijah

Barbara Bradač Barbara Bradač
26.08.2020 05:00

Letošnjim 13 mariborskim zlatim maturantom na splošni maturi sta se pridružili še dve maturantki, ki sta dosegli 30 točk in več

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mariborski škofiski gimnaziji A. M. Slomška so letos štirje zlati maturanti
Marko Vanovsek

Po ugovorih zoper rezultate splošne mature so pri Državnem izpitnem centru oceno izboljšali 252 kandidatom pri 271 izpitih. Med njimi sta tudi Ana Pušnik in Sergeja Kotnik, ki sta kot zlati maturantki zaključili šolanje na mariborski Škofijski gimnaziji A. M. Slomška, kjer so bili letos tako štirje zlati maturanti. Na mariborskih gimnazijah je tako skupno 15 dijakov opravilo spomladanski rok splošne mature s 30 točkami in več.

Ana Pušnik, Škofijska gimnazija

"Za uspeh na maturi se lahko zahvalim svoji vztrajnosti, dobrim učnim metodam in navsezadnje svojemu perfekcionizmu, ki mi še prevečkrat ne dopušča, da pustim kakšno luknjo nezakrpano. Seveda pa so k uspehu pripomogli tudi mnogi profesorji, ki so bili pomemben del moje srednješolske poti, za kar se vsem zahvaljujem. Posebej bi se zahvalila svoji razredničarki, saj je ravno ona tista, ki me je spodbudila, da vložim ugovor, kar me je nazadnje pripeljalo do naziva zlate maturantke. Čeprav sem vedela, da bi lahko dobila več točk, kot sem jih, prvotno ugovora nisem nameravala vložiti, saj sem imela dovolj točk za sprejem na želeni študij. Odločila sem se za študij psihologije na Filozofski fakulteti v Mariboru. Psihologija me je vedno zanimala, tudi takrat, ko še svojih vprašanj in zanimanj nisem znala opredeliti pod to področje. Že kot otrok sem se vedno spraševala, zakaj ljudje počnemo določene stvari, kaj stoji za našimi dejanji in kaj vodi do naših odločitev. Nikoli nisem bila zadovoljna s preprostim odgovorom, vedno sem želela vedeti več, želela sem vedeti tisto, kar je očem skrito. Analiziranje človeškega vedenja in vsega, kar stoji za njim, je postalo del mene. Ko sem prišla v stik s psihologijo v srednji šoli, sem vedela, da je to nekaj, kar me resnično veseli in kar želim početi v življenju. Hvaležna sem svoji profesorici psihologije, da mi je pomagala do tega spoznanja s svojim odličnim pristopom k poučevanju in za čas, ki si ga je vedno vzela, da odgovori na vsa moja vprašanja. In ta vprašanja, želja po tem, da izvem več o človeku in o tem, kako deluje s psihološkega vidika, so tisto, kar me vodi naprej, v mojo prihodnost."

Ana Pušnik
Osebni Arhiv

Sergeja Kotnik, Škofijska gimnazija

"Največja motivacija, ki me je spremljala ob učenju, je bila zagotovo želja, da sem sprejeta na želeni študij in da si dokažem, da tudi v tej oteženi situaciji zmorem doseči čim več. Konstantno podporo ob izgubi motivacije so mi dajali družina in prijatelji. Študij bom nadaljevala na Medicinski fakulteti v Mariboru, saj me že od nekdaj zelo zanimajo naravoslovni predmeti in z veseljem pomagam ljudem. Študij medicine je idealna kombinacija tega. Čeprav za vpis nisem potrebovala dodatnih točk, sem zelo vesela, da sem z ugovorom postala zlata maturantka. Sprva me nižja ocena ni preveč razočarala, saj sem dosegla še boljši rezultat, kot sem ga pričakovala, vendar sem ugotovila, da z ugovorom ne morem ničesar izgubiti. Zaradi prigovarjanja prijateljev in profesorice angleščine Andreje Vidmar, ki mi je tudi pomagala napisati ugovor, sem pridobila manjkajoča dva odstotka, ki sta bila potrebna za naziv zlate maturantke. Predvidevam, da bo v prihodnjih šestih letih študijskega učenja precej težkih trenutkov, a vseeno na študijsko pot gledam optimistično in z veliko mero pozitive stopam nanjo."

Sergeja Kotnik
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta