Selnica ob Dravi: Z novo tehnologijo za prihranke v občini

Branka Bezjak Branka Bezjak
07.06.2020 06:00

Občina Selnica ob Dravi sodeluje v projektu Pametna mesta in skupnosti, ki ga preko preko Centra za pametna mesta in skupnosti vodi Univerza v Mariboru. "Želimo vzpostaviti in demonstrirati nove rešitve na različnih področjih, da občanom omogočimo kvalitetno življenje in delo. Hkrati z novimi rešitvami poskušamo zniževati različne vzdrževalne in druge stroške na področju komunale," pravi županja občine Vlasta Krmelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pametni koši za smeti za ločeno zbiranje odpadkov so nameščeni na selniškem pokopališču.
Andrej Petelinšek

V to sodi uvajanje naprednih košev za smeti, ki jih je mogoče na daljavo nadzorovati, preverjati, kdaj so polni, in s tem tudi optimizirati odvoze ločenih frakcij, kar bo predvidoma znižalo stroške ravnanja z odpadki. Za koliko, še ne vedo, ker mora sistem nekaj časa delovati, pojasnjuje Krmeljeva.
Drugi projekt je namestitev novih, pametnih luči, ki bodo imele vgrajene komunikacijske module, preko katerih bodo imeli nad svetilko daljinski nadzor in jo lahko tako tudi regulirali. Na te module bodo preko interneta povezani še števci za vodo in morebitni drugi merilniki, kot denimo za fotovoltaično elektrarno, ki se nahaja na šoli. "To nam bo omogočalo on-line spremljanje proizvodnje in rabe električne energije ter iskanje rešitev za morebitno samooskrbo, ki bo pomenila nižje stroške in ob izpadih energetskega sistema tudi lasten vir energije. Vse zbrane podatke bomo imeli na skupni platformi, ki jo razvija Univerza v Mariboru, in bo v prihodnosti predstavljala enoten sistem upravljanja podatkov celotne regije za različne namene," še našteva županja Selnice.

Vlasta Krmelj
Sašo Bizjak

Senzorni sistemi za ujme in nesreče

Aktivnosti z novimi tehnologijami izvajajo tudi na družbenem področju, kjer želijo v načrtovanje in izvajanje razvojnih aktivnosti vključiti čim več ljudi, tudi tiste v bolj oddaljenih krajih. "Prav tako menimo, da bo v prihodnosti zaradi podnebnih sprememb vedno več naravnih nesreč, in naša občina se je v preteklosti že soočala z vetrolomi, neurji, poplavami. Zato želimo v okolje namestiti napredne senzorne sisteme, ki bi omogočali spremljanje stanja, alarmiranje in izvajanje aktivnosti civilne zaščite, če bi bilo to potrebno. Menimo, da je osnovna naloga občine, da se pripravi in zagotovi pogoje za pomoč ter skrb za življenje občanov tudi v morebitnih nevarnih razmerah. Ker so v projekt preko Univerze v Mariboru vključene tudi različne fakultete, želimo z njihovo pomočjo dobiti dovolj informacij in znanja, kako peljati prihodnji razvoj družbe. Upamo, da bomo lahko z demonstracijskimi projekti preverjali različne rešitve in se z znanstveniki, strokovnjaki in podjetji učili ter razvijali nove ali izboljševali obstoječe pristope in sisteme ter to prenašali na druge občine v Sloveniji in izven nje," še pravi o sodelovanju z univerzo.

Pripravljajo strategijo občine

A ker so šele na začetku in je področij dela zelo veliko, pripravljajo strategijo razvoja občine, ki bo podala usmeritve na vseh področjih, tudi v kmetijstvu, turizmu, zdravstvu, kako sonaravno, a vendar napredno delovati. "Verjamem, da bomo lahko ideje vključili tudi v proračun občine, saj brez finančnih sredstev ni mogoče peljati projektov. Vesela sem, da občinski svet razume in podpira idejo, da moramo postati razvojno napredna občina. Zavedamo pa se tudi, da nova finančna perspektiva EU in zeleni dogovor, ki je bil sprejet konec leta 2019, dajeta zelo velik poudarek sonaravnemu in digitaliziranemu razvoju, ki postavlja kakovost življenja in dela ljudi v središče. Z demonstracijskimi projekti želimo pokazati, da resno mislimo in ideje že udejanjamo, zato upamo, da bomo na podlagi tega lahko pridobili dodatna ali nova EU-sredstva," še pravi Krmeljeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta