Šolska zobozdravnica: Do desetega leta otrokom pomagajte pri umivanju ali zobe vsaj preglejte

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
08.06.2020 06:00

"Vsakemu otroku, ki prvič pride k meni, najprej predstavim ordinacijo, stol, instrumente in materiale, ki jih uporabljam pri delu. Želim, da se otroci pri meni počutijo domače," pravi doktorica dentalne medicine Petrina Krajnc Repa, ki dobrega pol meseca v prostorih Osnovne šole Duplek dela kot otroška zobozdravnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Emeršič in Petrina Krajnc Repa (desno)
Mihela Kaloh

"Po zaključenem študiju v Ljubljani leta 2013 sem pričela opravljati delo v zdravstvenem domu na Ptuju, v različnih ambulantah, otroških in odraslih. Ker je bila moja želja že od nekdaj delo z otroki, sem bila zelo vesela, da se mi je ponudila možnost, da prevzamem otroško koncesijo v Osnovni šoli Duplek," je povedala. Odločitev, da se osamosvoji in pričnem z delom v svoji ambulanti, je precej olajšalo tudi dejstvo, da je to njen domači kraj. Z njo je prišla tudi sodelavka, zobna asistentka Andreja Emeršič. 
Spoznala jo je na prvi delovni dan na Ptuju: "Takoj sva se ujeli, tako pri delu kot tudi osebno. Zato nisem imela pomislekov, koga povabiti kot sodelavko v svojo novo ambulanto. Mislim, da tudi pacient opazi, da odlično sodelujeva, zato se takoj počuti prijetneje, tudi če se obiska zobozdravnika sicer boji." Tudi z opremo in videzom prostorov, v katerih je nekoč deloval dr. Rene Male, je želela dodatno poskrbeti za dobro počutje najmlajših pri obisku. "Odločila sem se za temeljito prenovo, ustvariti okolje, ki bo prijazno ne samo za paciente, ampak tudi za naju z Andrejo. Zato prevladujejo nežne barve, ki ne dajejo občutka sterilnosti bolnišnic, ki je marsikomu, zlasti otrokom, neprijeten. Posebnost ordinacije je tudi stenska tapeta z ilustracijo zemljevida sveta, ki je pacientom posebej všeč, saj se ob ogledovanju sprostijo in skoraj pozabijo, da so v zobni ambulanti."

Šolska zobozdravnica in asistentka med delom
Gaja Krajnc

Pet obiskov, da se otrok sprosti

Zobozdravnica se namreč zaveda, kako pomemben je pravi pristop k najmlajšim pacientom. "Vsakemu otroku, ki prvič pride k meni, najprej predstavim ordinacijo, stol, instrumente in materiale, ki jih uporabljam pri delu. Želim, da se otroci pri meni počutijo domače. Pokažem jim na primer ogledalo, pinceto, tampončke … in dovolim, da vse stvari tudi sami primejo v roke in jih preizkusijo. Vse korake jim predstavim skozi igro. Prvi stik otroka z zobozdravnikom je izjemnega pomena in je temelj za uspešno delo v prihodnje." Kljub temu prizna, da je včasih potrebnih pet, šest ali več obiskov, preden je otrok pripravljen na sodelovanje. "Ko pa mi enkrat zaupa, postaneva najboljši tim."
Petrina delo zobozdravnice opravlja sedem let. Opaža, da je zobna higiena pri večini otrok dobra. Ob tem pa poudarja pomen izvajanja zobne preventive po šolah in vrtcih, pri čemer zdravstveno osebje otoke uči pravilne tehnike ščetkanja in uporabe drugih pripomočkov za ustno higieno. "Tako se otroci že zelo zgodaj naučijo pravilne ustne higiene in včasih potem o njej celo doma poučijo svoje starše. Sicer pa svetujemo, da starši otrokom pomagajo pri ščetkanju vsaj do desetega leta starosti. Svetujem, da starši vsakodnevno vsaj preverijo otrokovo higieno." Za čiščenje svetuje uporabo mehke zobne krtačke in zobne paste s fluoridi. Poleg zdravih zob so zelo pomembna še zdrava obzobna tkiva, zato svetuje vsakodnevno uporabo zobne nitke in medzobne krtačke. Pri odraslih pa vsakih šest mesecev še odstranjevanje zobnega kamna.

Sladkarije naj bodo ob obrokih

Koncesijska ambulanta za otroke in mladino je namenjena otrokom do 18. leta starosti in ima koncesijo za polovični program, kar pomeni okoli 600 otrok, pojasni Petrina Krajnc Repa. Kapacitete še niso zapolnjene. Druga polovica do polnega delovnega časa je samoplačniška ambulanta in je namenjena vsem, ki si želijo obravnave na vseh področjih zobozdravstva.
Pri skrbi za zdrave zobe je pomembna tudi zdrava prehrana. "Otroci naj za žejo pijejo vodo ali nesladkan čaj. Če jim ponudite sok, naj ga spijejo takoj po obroku, za žejo med posameznimi obroki pa naj vedno pijejo vodo ali nesladkan čaj. Enako je tudi z uživanjem sladkarij. Vem, da se jim popolnoma ne moremo izogniti, ampak če jih otroci že jedo, naj jih takoj po kosilu. Najslabše je, če otrok poje en bonbon pa enega čez pol ure in spet enega čez pol ure ... Če otroku že ponudite sladkarijo, naj bo to v sklopu obroka, otrok pa naj si potem temeljito umije zobe," še svetuje dupleška zobozdravnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta