Športni objekti Maribor: V pol leta 414 tisoč evrov izgube

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
13.10.2020 02:00

Kako se izvaja sanacijski načrt javnega zavoda, ki tudi letos posluje v rdečih številkah in z dolgovi? Direktor Tadej Mežnar napoveduje predvsem "drastično znižanje stroškov dela".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Mežnar je Športne objekte Maribor prevzel v mandatu župana Saše Arsenoviča.
Tadej Regent

Ko so mariborski mestni svetniki maja potrdili slab in pomanjkljiv sanacijski načrt Športnih objektov Maribor (ŠOM), so direktorju Tadeju Mežnarju naložili, da program dopolni z akcijskim načrtom trženja in možnostjo sanacije brez poroštva občine za kredit. Slabih pet mesecev kasneje Mežnar znova prihaja na sejo mestnega sveta, tokrat s poročilom o poslovanju ŠOM za prvih šest mesecev 2020 in nekaterimi odgovori glede izvajanja sanacijskega načrta.

"Zaradi koronavirusa je bilo treba nekatere ukrepe pri izvedbi sanacijskega načrta zamakniti. Koronavirus je vplival tudi na redno finančno poslovanje zavoda. Vse to se pokaže v izkazanem presežku odhodkov nad prihodki za prvo polletje 2020," je v poročilu zapisal Mežnar. Izguba je na dan 30. junij znašala kar 413.903 evrov.

Ukinili bodo računovodsko službo

Terjatve zavoda so po polovici leta izkazane v višini 673 tisoč evrov, obveznosti do dobaviteljev so bile 1,5 milijona evrov, od tega so že zapadle obveznosti znašale 877 tisoč evrov. "Ocenjujemo, da bomo z uveljavitvijo sprejetega finančnega načrta stanje do konca leta 2020 sanirali, pomembne finančne učinke uvedenih ukrepov pa pričakujemo od poslovnega leta 2021," je napovedal Mežnar.

Zavod je že izvedel pomembne ukrepe sanacije, pri čemer je direktor ŠOM izpostavil predvsem racionalizacijo stroškov. Mežnar je poudaril, da bo sistemizacija delovnih mest prinesla "drastično znižanje stroškov dela". Gre za okrog 150 tisoč evrov na letni ravni, ki jih bodo Športni objekti pridobili z napovedano ukinitvijo računovodske službe, v kateri je trenutno zaposlenih pet ljudi. Kot je znano, je odpoved doslej dobil že Aleš Antolinc, vodja Športnega parka Tabor.

Dvorana Tabor
Andrej Petelinšek

Za lokal v dvorani Tabor ni bilo zanimanja

Na vprašanje, ali so že začeli izvajati tudi nekatere druge ukrepe, ki jih je napovedal v novelaciji sanacijskega načrta - podražitev vstopnin, prenos nekaterih objektov na druge upravljavce, najetje kredita, prenos gostinskega lokala v dvorani Tabor na zaposlene -, je Mežnar odgovoril: "Zaradi covida-19 in nekaterih objektivnih razlogov vstopnin doslej nismo dražili, smo pa bistveno zmanjšali stroške poslovanja. Za nekatere objekte smo že imeli objavljen razpis za oddajo v najem (lokal v dvorani Tabor), a zaradi trenutne situacije, vezane na covid, za to ni bilo zanimanja. Nekatere objekte trenutno še sami upravljamo (hipodrom, Mariborski otok), druge pa bomo ponovno poizkušali oddati z razpisom. Trenutno je zunaj razpis za najem hipodroma. Glede najetja kredita pa je tako, da ga nobena banka ne želi dati brez poroštva MOM."

Hipodrom v Kamnici
Igor Napast

​Zaradi koronavirusa trenutno tudi ni možno ustrezno tržiti objektov, s katerimi upravljajo, je še pojasnil Mežnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta