Stanovalci ostro proti avtobusnemu vozlišču na Trgu revolucije v Mariboru, ki ga načrtuje občina

Igor Selan Igor Selan
17.05.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Promet po Trgu revolucije bi potekal po sredini, prostor, ki bi ga s tem dobili ob stavbah, pa bi namenili pešcem, kolesarjem in za ureditev zelenic.
Igor Napast

Stanovalci Trga revolucije in okoliških ulic so na nogah. Vznemirili so jih načrti občine, da bi trg spremenili v avtobusni "hub", enotno prestopno vozlišče vseh linij mestnega avtobusnega prometa. Na občino so zato naslovili izjavo, podpisalo jo je šestdeset podpisnikov, s katero izražajo nestrinjanje z gradnjo ali katerimikoli drugimi posegi na trgu in v okolici, ki bi s prometom trg še dodatno obremenili in povečali njegove negativne vplive (hrup, izpusti CO2), zmanjšali zelene površine ter iznakazili staro mestno arhitekturo in celostni videz tega dela mesta.

Ob tem zahtevajo, naj občina takoj izvede ukrepe, ki bodo znatno prispevali k zmanjšanju prometa, zagotovitvi večje varnosti stanovalcev in povečanju zelenih površin. Omenjene zahteve so na občino naslovili potem, ko so za projekt izvedeli iz oktobrskega zapisa v Večeru, predvsem pa na osnovi objav podjetja Kreativa Projekt na svoji spletni strani in facebook profilu, kjer je družba objavila, kot so zapisali, idejno zasnovo prenove trga.

Ne idejna zasnova, ampak le vizualizacija

Direktor podjetja Kreativa Matej Bitenc poudarja, da grafične podobe ureditve Trga revolucije, ki so jih objavili javno, sploh niso del idejne zasnove, ampak zgolj njihove vizualizacije prostora. Kljub temu da si jih je še vedno mogoče ogledati na spletu in družbenih omrežjih, Bitenc objave grafik v časopisu ni dovolil.

Igor Napast

Zaradi objave Kreative Projekta je nejevoljen tudi podžupan Samo Peter Medved: "To, kar so objavili, z občino nima nobene zveze in tega ne bom komentiral. To, da se javno lansira neka taka ideja, je neprimerno. Z ljudmi je treba komunicirati pravilno, zdaj pa so dobili le občutek, da se jim nekaj dela za hrbtom." Kot dodatno pojasni podžupan Gregor Reichenberg, je Trg revolucije tako pomemben mestni prostor, projekt pa tako velik, da bo občina za njegovo ureditev razpisala arhitekturni natečaj, pri čemer bo tudi aktivno sodelovala v pogovorih s stanovalci.

Glavni most naj bi še letos zaprli za promet

A dejstvo, da prihodnja podoba trga ne bo takšna, kot jo je javno predstavila družba Kreativa Projekt, ne povzroča nezadovoljstva tamkajšnjih stanovalcev. Zmotil jih namreč ni morebitni videz trga po načrtovani prenovi, ampak dejstvo, da naj bi se tam v prihodnje bistveno povečalo število avtobusov. Kot pravijo, že zdaj ob vsaki vožnji avtobusa v hišah - nekatere so bile zgrajene še v 19. stoletju, druge v začetku 20. stoletja - čutijo tresljaje, izredno moteči so tudi izpusti in hrup, ki ga povzročajo.

A Medved je prepričan, da bo občina našla rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. Predvsem naj bi na bolj ugodno prometno sliko vplivalo dejstvo, da bodo Glavni most najverjetneje še letos zaprli za avtomobile, s čimer bi se količina prometa kljub povečanemu avtobusnemu prometu na Trgu revolucije bistveno zmanjšala. Dodatno naj bi promet na Trgu revolucije zmanjšali tudi s prebojem Ulice Pariške komune do Puhove, s čimer naj bi vzpostavili novo prometno povezavo vzhod-zahod na desnem bregu Drave, za kar so z ministrstvom za infrastrukturo že podpisali sofinancerski sporazum. "Trdno smo prepričani, da bomo to v nadaljevanju projekta tudi dokazali," meni Medved. Prav tako naj bi tresljaje, hrup in izpuste zmanjšali z nabavo manjših električnih avtobusov, ki bodo vozili v center mesta.

Problematično predvsem postajališče v Ljubljanski ulici

Kot še pove Medved, so eden glavnih razlogov za načrtovanje sprememb na Trgu revolucije težave z avtobusnim postajališčem v Ljubljanski ulici pri UKC. Zaradi glavnega uvoza v bolnišnico, kamor sprejmejo samo omejeno število avtomobilov, namreč v tej ulici vsakodnevno nastajajo zastoji, kar avtobusom onemogoča izvoz s postajališča, to pa povzroča zamude in s tem nejevoljo potnikov, pa tudi dodatne stroške Marpromu.

Igor Napast

"Na UKC smo že večkrat naslovili predlog, naj uvoz mimo dežurne lekarne namenijo zgolj službenim vozilom, glavni vhod za obiskovalce pa izvedejo na Masarykovi. A se v UKC vseskozi izgovarjajo, da imajo problem s tamkajšnjimi stanovalci, pa čeprav imajo prostorski akt, ki jim omogoča celo razlastitev. A se do zdaj še nobenemu direktorju UKC s tem problemom ni dalo ukvarjati, kar je nevredno mesta in UKC-ja," je oster Medved.

Prometna varianta izbrana, a za zdaj interna

Na občini zato zdaj načrtujejo, da bi avtobusno postajališče iz Ljubljanske pa tudi iz Dvorakove ulice prestavili na Glavni trg, na mestu postajališča v Ljubljanski ulici pa bi izvedli poseben uvozni pas za UKC. Promet po Trgu revolucije bi potekal po sredini, prostor, ki bi ga s tem dobili ob stavbah, pa bi namenili pešcem, kolesarjem in za ureditev zelenic. Po eni varianti bi potem glavni tok prometa speljali po Dvorakovi ulici, ta bi postala dvosmerna. Po drugi varianti pa bi Magdalenski park nekoliko povečali proti severu, s tem bi Ulico Moše Pijada zožili in jo izvedli kot deljen prostor za avtomobile in kolesarje, Verstovškovo bi zaprli, Ljubljanska pa bi, tako kot Dvorakova, postala dvosmerna. V obeh primerih bi s Trga revolucije zaprli tudi dostop na Ruško cesto, ki bi bila slepa in dostopna samo iz Gorkega ulice.

Po zadnjih informacijah naj bi bila občina prometno varianto že izbrala, trenutno pa čakajo še na preveritev variante in simulacijo prometnih tokov. Idejno prometno-tehnično zasnovo bodo v Mestni četrti Magdalena nato še pred arhitekturnim natečajem predstavili tudi javnosti ter zbrali njene pripombe in sugestije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta