Svetovni dan čebel: Tudi Mariboru je mar

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
20.05.2019 15:23

Praznik čebel resno jemljejo tudi v mestu ob Dravi, kjer potekajo zasaditve medovitih rastlin in rastejo mestni čebelnjaki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če izumrejo čebele, bi naj v nekaj letih izumrl tudi človek.
Sašo Bizjak

Svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili na predlog Slovenije in poteka prav danes, se je, kot kaže, vsaj pri nas že drugo leto po uvedbi zelo dobro prijel. Zanimanje za čebelarstvo je v porastu, prav tako zavedanje o pomenu čebel, za ohranjanje teh pomembnih opraševalk pa potekajo tudi različne akcije, med njimi saditev medovitih rastlin. Že aprila so dijaki, krajani in gozdarji v mariborskem Betnavskem gozdu v okviru akcije Sem sprememba zasadili medovita drevesa, ves maj pa so in še bodo medovite začimbe in dišavnice na svojih vrtovih sadili učenci osnovne šole Kamnica, Gustava Šiliha, Selnice ob Dravi, Janka Padežnika in dijaki Biotehnične šole Maribor ter Lesarske šole Maribor, prav tako pa varovanci Doma Danice Vogrinec. Danes pa so na Vrbanskem platoju v Mariboru, največjem črpališču pitne vode v severovzhodni Sloveniji, mladi skupaj s predstavniki Mariborskega Vodovoda, ki so sadnjo omogočili, zasadili še medovite grmovnice, ki bodo poskrbele za boljšo pašo čebel.

Na Vrbanskem platoju so medovite grmovnice sadili tudi učenci OŠ Kamnica. 
Sašo Bizjak

Brez čebel ni ljudi

"Vsako tretjo žlico naše hrane zagotavljajo čebele. Če jih ne bi bilo, ne bi bilo ne nas, ne zdravja na svetu," je povedala Ivana Borovšak, učenka OŠ Kamnica, ki je pomagala pri sajenju. Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda, pa je dejal, da bodo s partnerji - Čebelarsko zvezo društev Slovenije in Skupnostjo občin Slovenije, projekt zasaditve nadaljevali še jeseni in prihodnje leto.
Nove grmovnice na Vrbanskem platoju bodo sicer najbolj koristne čebelam iz bližnjega čebelnjaka Biotehniške šole, na katerem se čebelarskih veščin učijo dijaki in sicer v okviru čebelarskega krožka in izbirnega predmeta čebelarstvo. Trenutno imajo 17 panjev in svoj medoviti vrt, vključeni pa so v čebelarska tekmovanja in projekte. "Večino dijakov na začetku čebele ne zanimajo, na koncu četrtega leta pa se jih kar nekaj pohvali, da ima svoj čebelnjak, ker smo jih navdušili," je razlagala Kristina Dolinar Paulič, učiteljica na Biotehniški šoli, ki pove še, da ima svoj čebelnjak tudi Srednja šola za živilstvo in prehrano Maribor. 

Mestni čebelnjak na terasi večstanovanjske hiše na Glavnem trgu 22.
Sašo Bizjak

Čebelnjak sredi mesta

Nasploh je urbano čebelarstvo v porastu, mestne čebelje družine so namreč običajno zelo zdrave, saj jih ne ogroža škropljenje. Z drobnimi opraševalkami se sredi mesta ukvarjajo tudi v GT22, natančneje zavod Razvoj Maribor. Njegovi zaposleni so lani na terasi večstanovanjske hiše na Glavnem trgu 22 začeli z dvema panjema čebel, zdaj jih imajo že štiri, cilj pa je deset čebeljih družin, je povedal direktor zavoda, Mišo Petrovič. V zavodu, ki se ukvarja z razvojem podjetniških idej invalidov, so ob svetovnem dnevu čebel pripravili tudi fotografsko razstavo o aktivnostih zavoda, povezanih s čebelami. Zavod namreč na temo čebel pripravlja tudi lutkovno predstavo in delavnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta