Teden Karitas: Včasih že majhno dejanje zadošča, da v drugem oživi upanje

mbk
23.11.2023 11:16

Letošnji Teden Karitas pod geslom Upanje za vse bo potekal od ponedeljka, 27. novembra, do nedelje, 3. decembra. Največjo pozornost bodo namenili družinam ob nenadnem izpadu dohodka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Maček, predsednik Nadškofijske karitas Maribor in Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas
Nadškofijska karitas Maribor

Letošnji Teden Karitas pod geslom Upanje za vse bo potekal od ponedeljka, 27. novembra, do nedelje, 3. decembra. "Ljudem v stiski prinesemo upanje z materialno pomočjo in z bližino, ki jo ljudem v stiski prinašajo sodelavci Karitas. Včasih že majhno dejanje zadošča, da v drugem oživi upanje. Predvsem pa poudarjamo, da je potrebno prinašati upanje družinam v stiski, družinam in posameznikom prizadetim v poplavah, starejšim in dolgotrajno brezposelnim," so poudarili na tiskovni konferenci v Nadškofijski karitas Maribor. Največjo pozornost v Tednu Karitas namenjajo družinam ob nenadnem izpadu dohodka, ki je lahko posledica smrti, bolezni in nizkih dohodkov. Na Karitas na njihovo stisko odgovarjajo s hrano, plačilom položnic, svetovanjem … 

V Tednu Karitas po številnih župnijah v Sloveniji potekajo različna praznovanja -  manjši koncerti, srečanja, dnevi odprtih vrat. V sredo, 29. novembra, bo potekalo romanje prostovoljcev Karitas na Slomškovo Ponikvo, kjer bo ob 12. uri sveta maša, ki jo bo vodil predsednik Slovenske karitas Alojzij Cvikl. V sredo ob 20. uri pa bo v dvorani Golovec v Celju tudi 33. dobrodelni koncert Klic dobrote. Zbrana sredstva bodo namenjena 22 tisoč družinam v stisku.

Nadškofijska karitas v vseh svojih programih (Ljudska kuhinja Betlehem, Ambulanta, Materinski dom Mozirje in Žalec, Zavetišče za brezdomne - sv. Martin …) zaznavajo, da se je stiska pri mnogih še poglobila. Poleg potrebe po materialni pomoči zaznavajo zelo veliko psihosocialno stisko. Zato skušajo nuditi pomoč v obliki informativnih, razbremenilnih ter svetovalnih razgovorov tudi preko dežurne telefonske številke. Velike stiske zasledujejo tudi v pomoči po letošnjih katastrofalnih poplavah, neurjih in plazovih na širšem področju Koroške in Podravja. Skupna pomoč Karitas na tem področju doslej znaša že 1,5 milijona evrov. "Pomoč v naslednjih mesecih bo usmerjena predvsem tja, kjer so velike socialne stiske, zdravstvene težave, bivanjski prostori še niso primerni za bivanje in je potrebna velika sanacija. Ob osnovni materialni pomoči pri sanaciji bo velik poudarek na psihosocialni podpori ter spremljanju v obliki obiskov na terenu," so napovedali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta