(TOTI LIST) Kako bo Brf vzdihljajof spojila bregova leve in desne Drave

Kid Vmetič
08.08.2022 09:05

Po nedavnem svečanem odprtju Pelješkega mostu, ki je znova povezal Hrvaško, se oči Mariborčank in Mariborčanov zdaj še bolj obračajo proti gradbišču tik ob Glavnem mostu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža Anja Tomanič

Po nedavnem svečanem odprtju Pelješkega mostu, ki je znova povezal Hrvaško, se oči Mariborčank in Mariborčanov zdaj še bolj obračajo proti gradbišču tik ob Glavnem mostu, kjer nastaja nova Brf. Ker pa izgradnjo že od vsega začetka spremlja kup nejasnosti ter zlobnih natolcevanj, polresnic in laži, smo se pri Totem listu odločili, da pridemo zadevi do dna. Navsezadnje je naš list eden redkih še objektivnih in resnicoljubnih časnikov v državi, zato smatramo to za svojo dolžnost in poslanstvo. Kaj smo ugotovili?

Nova Brf bo ne samo na doslej še neviden način spojila bregova leve in desne Drave ter dala veduti mesta nove, moderne dimenzije, ampak tudi vzpostavila novo kulinarično pot, ki bo nedvomno pripomogla k razvoju Maribora kot petzvezdične turistične destinacije. Čez Brf bo tako mogoče kreniti na novo gurmansko transverzalo Od Orienta do Baščaršije, zato odgovorni že razmišljajo o imenu Mesna brf, čeprav se bo med ljudstvom po vsej verjetnosti bolj prijelo ime Čevapčič brf.

Morda še več kot razvoju petzvedičnih kulinaričnih doživetij pa bo nova povezava prinesla športnemu turizmu. Že tradicionalnim skokom z Glavnega mostu bo namreč dodala še kapljico ali dve adrenalina, saj bo hrabrim skakalcem zožala mesto pristanka, obenem pa bo gledalcem ponudila povsem novo perspektivo spremljanja prireditve - labodjo perspektivo. Ker pa obstaja - sicer zanemarljiva - verjetnost, da kateri od neustrašnih skakalcev ne zadene odmerjenega pasu reke Drave, so snovalci pomislili tudi na varnost gledalcev. Tako bo imela Brf premično streho iz pleksi stekla, ki jo bodo po potrebi namestili pred VIP-tribuno, zato se že šušlja o nekem drugem imenu – Brf vzdihljajof. Ta pa ne bo služila zgolj kot tribuna, ampak bo lahko z nje svoje začetne korake oziroma prelome in lastovke, v svet skokov z mostu napravil mariborski skakalni podmladek - podobno, kot svoje prve zavoje na pohorski bejbiki vežbajo bodoči ilke in filipi.

Seveda so se med zaskrbljenimi meščani pojavili tudi dvomi o višini nove povezave med bregovoma leve in desne Drave, zato smo se pri Totem odločili raziskati še to in dognali, da je skrb popolnoma odveč. Že pred časom je bilo podpisano pismo o nameri čezmejnega sodelovanja med predstavniki Dravskih elektrarn in avstrijskega državnega podjetja Verbund o vzpostavitvi avtomatskega sistema za dvig in spuščanje zapornic na dravskih hidroelektrarnah. Ta bo sinhroniziran z urnikom izplutja Dravske vile in premiki plavajočega odra, mestna občina Maribor in avstrijski Celovec pa sta se v luči pridobivanja sredstev za sofinanciranja tega projekta že prijavila na evropski razpis.

Pri Totem listu smo ekskluzivno pridobili tudi že prve obrise otvoritvene slovesnosti. Trak na sredini nove povezave naj bi vsak s svoje strani prerezali predstavniki MČ Magdalena in MČ Center, nato pa se bo s kolesi mbajk čez Brf kot prvo zapeljalo občinsko vodstvo, saj bosta na obeh bregovih postavljeni tudi novi postaji za izposojo koles. Vse skupaj bo s plavajočega odra pospremila Neca Falk z Dravskim mostom. Svečanemu prečenju bodo sledili skoki v vodo, na odru pa bo Neco zamenjal nihče drug kot mariborska glasbena legenda Alfi Nipič z znamenito Ko toti Štajerc v Dravo pade. Večerni spored bo imenitno zaokrožilo krstno plutje Dravske vile pod novo mestno pridobitvijo, bregova leve in desne Drave pa bodo z bengalskim ognjem razsvetlile mariborske Viole. Za glasbeno spremljavo zaključka prireditve bosta poskrbela Edvin Fliser in Vinko Šimek ter skupaj zapela Moj Maribor, v noč pa nas bo zazibal Zoran Predin z neuradno mariborsko himno Maribor je tak fejst nor.

Tik pred zaključkom redakcije je v uredništvo Totega lista prispela sicer za zdaj še nepreverjena informacija, da naj bi na vzhodni stani Glavnega mostu Brf dobila svojo sestro dvojčico. Kot vse kaže, bo tako tudi Maribor imel svoje Tromostovje, namenjeno zgolj pešcem in kolesarjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta