UKC Maribor: V dveh letih obsevali tisoč bolnikov

Jana Juvan Jana Juvan
07.11.2018 19:14

Zagon radioterapije je bil "velikanski zalogaj", pravi predstojnica onkologije v UKC Maribor Maja Ravnik, ki računa, da bodo ekipo lahko kmalu kadrovsko okrepili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obsevanje bolnikom z rakom v UKC Maribor opravljajo že dve leti. Z obsevalniki, ki jih je leta 2013 donirala Švica.
Sašo Bizjak

Mineva točno dve leti, odkar so v UKC Maribor obsevali prvo bolnico z rakom. Imela je raka trebušne slinavke, ker je bila bolezen že zelo napredovana, je bilo obsevanje zgolj paliativno. Tako so namreč začeli na oddelku za onkologijo - s paliativnimi obsevanji, s katerimi le zmanjšajo bolečino, ne pa tudi zdravijo. Najprej so obsevali samo pet ljudi na dan. Danes jih obsevajo že 40 na dan in tudi radikalno, torej za zdravljenje. Sicer paliativno še zdaj obsevajo večino raka, radikalno pa le pri raku dojke. Cilj je, da bi uvedli tudi obsevanje za rak prebavil in rak prostate.

Oddelek za onkologijo UKC Maribor
Sašo Bizjak

Stroka je stopila skupaj

Kot pove Ravnikova, je bil zagon radioterapije "velikanski zalogaj". Pohvali predvsem entuziazem mlade ekipe, ki postavlja oddelek na noge, in sodelovanje z Onkološkim inštitutom Ljubljana. "Postavimo lahko spomenik dobremu sodelovanju čez Trojane. Stroka je stopila skupaj, zato smo lahko začeli. Vsaka novost seveda mora biti varna za bolnike in zaposlene. Zato je ta proces dolgotrajen. Radioterapija pa je sploh izjemna matematično-fizična metoda, obsevanje mora biti dozirano natančno, previdno in umirjeno. To zahteva izjemno veliko znanja iz različnih strok," razloži. Za eno obsevanje je namreč potrebnih vsaj 12 ljudi, jo dopolni medicinski fizik Sašo Pulko.

Oddelek za onkologijo UKC Maribor
Sašo Bizjak

Potrebujejo še 30 ljudi

Kadrovsko pomanjkanje jim onemogoča, da bi lahko na dan obsevali več kot 40 ljudi. Trenutno imajo namreč le eno zdravnico specialistko radioterapije, pomagajo jim tudi kolega iz Zagreba in mentorji iz Ljubljane. Prihodnje leto naj bi specializacijo iz radioterapije zaključili štirje, prav tako štirje pa specializacijo iz internistične onkologije. Ravnikova upa, da bodo leta 2020 lahko prešli še na popoldansko izmeno in podvojili število obsevanj. "Razvoj novega oddelka ni, da prideš v stavbo in so tam že vsi ljudje, ki jih potrebuješ. Te predstave so bile napačne, kar je za seboj potegnilo negodovanje," realno predstavi situacijo predstojnica.

Dr. Maja Ravnik, predstojnica onkologije
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta