V Fotogaleriji Stolp razstava Sodelovanja: Ko se fotograf poveže z likovniki

Anita Kirbiš
18.07.2021 04:00
Fotograf Boštjan Gunčar se v Fotogaleriji Stolp predstavlja s tridesetimi deli, v katerih se prepletata fotografija in drugi likovni izrazi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotoklub Maribor

V Fotogaleriji Stolp svoje umetniško ustvarjanje predstavlja Boštjan Gunčar, umetnik iz Kranja, ki je vnesel slikarske elemente v fotografijo, sicer pa deluje kot samostojni fotograf na področju umetniške in komercialne fotografije. Ponaša se z več kot sto samostojnimi razstavami. Na Židovskem trgu je otvoritev razstave prejšnjo sredo privabila veliko ljubiteljev fotografije, razstava pa bo zaokrožila po Sloveniji. Po uvodnem nagovoru predsednika Foto kluba Maribor Branimirja Ritonje je kustosinja Martina Frangež predstavila umetnika in njegovo ustvarjalno pot.

Boštjan Gunčar
Anita Kirbiš

Za tokratno razstavo je svoj fotografski svet ponudil slikarjem in drugim likovnim ustvarjalcem kot predlogo ali izhodišče za udejanjenje njihovih likovnih razmišljanj in za iskanje poti, kako jih harmonično povezati s fotografiranim motivom. Zato je naslov njegovega likovnega projekta Sodelovanja. "Soočeni smo z več kot tridesetimi likovnimi dialogi med fotografijo in slikarskimi izrazi. Likovni ustvarjalci so do fotografske predloge pristopali na različne načine. Nekateri so se odločili z drobnimi slikarskimi intervencijami opozoriti na dejstvo, da tudi v črno-beli fotografiji lahko začutimo najbolj drobne barvne nianse in toplino človeškega telesa. Drugi so se odločili poudariti vsebinsko in likovno pričevalnost posnetkov s posegi v kompozicijsko ozadje, ki so mu barvno žarjenje ali dodani kompozicijski elementi nadeli drugačen značaj. Soočenje likovnih ustvarjalcev s svojevrstnim izzivom je privedlo do zanimivih in privlačnih rešitev, ki razkrivajo načine razmišljanja posameznih avtorjev," je o razstavi zapisal umetnostni zgodovinar in likovni kritik ddr. Damir Globočnik.

Pri fotografiranju je Gunčar perfekcionist, ki ničesar ne prepušča naključju. V različnih držah fotografirani modeli so postali kompozicijski elementi, ki jih fotograf pozicionira, premišljeno razporeja v likovno polje. Fotografa zanima mladostna lepota ženskega telesa, ki je na fotografijah praviloma idealizirano. Zato jih lahko uvrstimo tudi v zvrst tako imenovanega lepega akta, je še dodal Globočnik.

Galerija je odprta od torka do petka med 16. in 18. uro, ob sobotah med 10. in 12. uro, vstopnine ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta