V Fotogaleriji Stolp Portreti Aleša Gregoriča

kr,pz
15.07.2020 16:00

Značilnost fotografij so "neizprosne in strogo ekspresivne podobe"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Gregorič

V Fotogaleriji Stolp drevi odpirajo razstavo portretov fotografa Aleša Gregoriča z naslovom Portreti (2000-2020). Serija zajema obdobje dvajsetih let, od začetka novega tisočletja do danes. Avtor se je odločil za temo, ki je v svetu umetnosti pogosta in od ustvarjalca zahteva specifičen pristop ter opazovanje na način psihološkega razmišljanja do osebe pred objektivom, so zapisali v vabilu Fotogalerije Stolp.
Značilnost Gregoričevih portretov so neizprosne in strogo ekspresivne podobe, ki jih v nekaterih delih še dodatno poudarja uporaba črno-bele barvne sheme, pove predsednik Fotokluba Maribor Branimir Ritonja. "Zato lahko preko portretne fotografije raziskujemo in začutimo življenje osebe, ki jo odraža prav obraz. Fotograf je opazil, da z minevanjem časa in opazovanjem portretov fotografirane osebe prihajajo nazaj kot nem odmev. Njegove fotografije so kot nekakšna sled obraza, ki je v prehodu in ima opraviti s smrtjo. Čas na njem pušča svoje sledi. Obraz sam postane sled. V portretu imamo obraz, telo, podobo, ki je fiksirana za vedno v njegovi mirni zagonetnosti, ter nas gleda in nas izzove, da ga gledamo, proučujemo in ga beremo. Ob tem nas Gregorič opozori, da ima vsak gledalec fotografije svoje mnenje tako o portretirancu kot tudi o fotografu."
Aleš Gregorič živi v Ljubljani. S fotografijo se je resneje začel ukvarjati pri svojih 30. letih, ko je od svojega brata, ki je fotografijo študijsko izpopolnjeval v Londonu, odkupil srednjeformatno kamero. V začetku njegovega ustvarjanja mu je izziv predstavljala črno-bela fotografija. To je v zadnjih letih zamenjala barvna, ki je nekakšna nadgradnja njegovega fotografskega razvoja, saj se v njej ukvarja predvsem s kompozicijsko rezijo in z večjimi formati. Prvo samostojno razstavo je imel v Ribnici v Galeriji Miklova hiša leta 1997. Sodeloval je na več samostojnih in skupinskih razstavah. Osvojil je tudi več nagrad, med njimi naziv fotografije leta na E-mzinovem natečaju in na APP (Slovenija Press Photo), kjer je leta 1998 osvojil tretjo nagrado, 2000 drugo in 2004 prvo nagrado.
Razstava bo na ogled do 30. avgusta. (kr, pz)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta