V Mariboru selitev, ki jo fantje sanjajo zeleno. Potekala bo še kar nekaj časa

Nina Ambrož Nina Ambrož
08.08.2020 03:30

Sedem kilometrov arhivskega gradiva bodo v dveh mesecih prepeljali čez Dravo v novo skladišče Pokrajinskega arhiva Maribor v Melju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zeleni fascikli se jim prikazujejo še ponoči.
Sašo Bizjak

Kilometri ali na tone zelenih fasciklov na dolgih, izjemno visokih kovinskih policah, natančno zlaganje gor in dol, ponavljajoči gibi, kilometri narejenih korakov in na tone vztrajnosti. Med oblaki prahu. Vsak dan znova, predvidoma dva meseca zapored. Tako je videti selitev skladišča Pokrajinskega arhiva Maribor - velik, zahteven projekt, ki se je začel prejšnji teden. Z desnega brega Drave se selijo na levega, z Jadranske ceste v Melje, tja, kjer je bil nekoč Pikov kompleks. Če ni misteriozno, da je znameniti propadli tekstilec le še v arhivu, zdaj pa bo arhiv v nekdanjih prostorih tega tekstilnega podjetja, je pa vsaj zanimivo.

Iz fasciklov pade marsikaj, kakšen profesor, dobre, propadle firme ...

Prostori podjetja Mikrografija v Kraljeviča Marka ulici, ki jih je arhiv najel za deset let, so boljši, sveži, ni zatohlosti in vlage, kar je za hrambo papirjev pomembno. Ivan Fras, direktor Pokrajinskega arhiva Maribor, pravi, da so novo skladišče iskali z javnim pozivom, odzvala se je le Mikrografija Boštjana Gaberca, ki se ukvarja z informatiko in arhivistiko. Šest tisoč evrov mesečne najemnine za prostore in police bo plačevalo kulturno ministrstvo. Objekt je varovan s kamerami.

Sašo Bizjak
Direktor Ivan Fras ni samo nadzornik selitve, ampak tudi motivator.
Sašo Bizjak

Največ iskalcev uporabnih dovoljenj

Arhivski tehnik Jože Rozman je naredil program selitve. "Najprej smo popisali vse fonde na Jadranski cesti in naredili vrstni red selitve," direktor pojasni, da so pomembni detajli, recimo, kako so obrnjeni fascikli, da jih je lažje postavljati na nove police. Sistem polic in vrst v skladišču se vije kot kača, ponazori. "Prej smo imeli fonde na različnih lokacijah oziroma v več škatlah, v Melju bodo fondi združeni na eni lokaciji in po vsebini," pove. To pomeni, da bodo skupaj sodne zadeve, gospodarske ...
"Druga pozitivna stvar je to, da bomo v aktualni selitvi gradivo, ki naj bi šlo v Mursko Soboto čez dve leti, ko bo naša enota v Murski Soboti zelo verjetno dobila sredstva za adaptacijo tamkajšnje stavbe, pripravili na posebni lokaciji, tako da bo hitro dostopno."

Listine so stare vsaj 30 let.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta