V mestni svet s preferenčnimi glasovi

Igor Selan Igor Selan
26.11.2018 13:09

Aktualnemu podžupanu Zdravku Luketiču (NSi) se je v mariborski mestni svet kot edinemu uspelo prebiti s preferenčnimi glasovi in to že tretjič zapored

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Luketič je tudi mestni svetnik z najdaljšim stažem, njegov mandat traja že vse od leta 1994.
Andrej Petelinšek

Konstitutivna seja novega mariborskega mestnega sveta bo predvidoma 20. decembra. Ob prisegi novega župana, ali bo to Saša Arsenovič ali Franc Kangler, bo znano to nedeljo, bodo svetniki potrdili tudi svoje mandate, pri čemer bo v novem sklicu v mestnem svetu sedelo kar 31 novih obrazov, celo en novinec več torej kot na volitvah leta 2014.
Novincev bi tokrat sicer bilo celo 32, če ne bi Zdravku Luketiču (NSi) ponovno, tokrat že tretjič, kot edinemu uspelo v mestni svet prebiti se s preferenčnimi glasovi, zaradi česar je stolček izgubil njegov strankarski kolega Bernard Memon. Uvrstitev Luketiča v mestni svet s preferenčnimi glasovi je svojevrsten dosežek, saj je za to treba izpolniti dva precej težavna pogoja - kar četrtina vseh, ki so volili neko stranko, mora oddati tudi preferenčni glas, hkrati pa mora število preferenčnih glasov, ki jih je prejel posamezni kandidat, presegati 10 odstotkov števila vseh glasov, ki jih je stranka na volitvah prejela. Prvi pogoj je na teh volitvah od vseh 26 strank in list, ki so kandidirale za mestni svet, dosegla le NSi, Luketič pa se je v mestni svet tako prebil s šele tretjega mesta na strankini listi. Zdravko Luketič je hkrati tudi mestni svetnik z naskokom najdaljšim stažem, njegov mandat praktično neprekinjen traja že 24 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta