V novi kleti družine Jamnik iz Svečine že zori nov letnik

Miha Dajčman
01.01.2021 05:20
Primernega praznovanja zaradi trenutne zdravstvene situacije še ni bilo, a z otvoritvijo vseeno niso želeli čakati, praznik žlahtne kapljice, ko mošt postane vino, so želeli proslaviti primerno, prejšnja leta so ga večinoma preživljali v Mariboru na množičnem martinovanju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ignac in Ivanka Jamnik v novi kleti Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Njihovo mlado vino Tinček, ki se pije do konca januarja, je poimenovano po svetem Martinu. "Novembra smo klet odprli v družinskem krogu, upajmo, da bomo kmalu lahko v velikem številu povabili tudi goste," pove Ignac Jamnik. Gradbeni projekt je vodil kar Jamnik sam s pomočjo otrok. Zaključili so dela v kleti in uredil vinski lokal, prvi prostor ob vstopu v stavbo z dvorišča. V naslednji fazi bodo uredili še apartmaje in večjo degustacijsko sobo.

Nova klet Jamnikovih Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Znani po vinih z več sladkorja

Staro klet, ki jo nameravajo še uporabljati, bodo sedaj obnovili. Tam so letos že dozorele prve penine Vina Jamnik, za katere z dekletom skrbi najmlajši od treh otrok pri Jamnikovih, Tine. Svoj prostor bodo dobila arhivska vina posebnih vrednosti, ki jih imajo kar nekaj. Tudi v prihodnje se bodo trudili, da vinoljubom ponudijo sladko kapljico. "Delamo, kar najbolje znamo. Nismo se odločili slediti modnim stilom, kot so danes suha vina. Znani smo po vinih z več sladkorja, po predikatih in posebnih vinih," dodajajo. Tudi letos so na trti pustili nekaj grozdja in ga zaščitili z mrežo, upajo, da se bodo temperature v naslednjih tednih za tri dni spustile krepko pod ničlo, da bi lahko po dolgem času izvedli ledeno trgatev. Zadnje ledeno vino v njihovem bogatem arhivu ima letnico 2008.

Tadej Regent

Nova klet bo namenjena pridelavi novega, tekočega letnika: "Prostora imamo zdaj veliko več, vse je enostavnejše, to je bil tudi namen investicije." Kapaciteta kleti prenese dva letnika pridelave vina pri Jamnikovih, obdelujejo 7,5 hektarja vinogradov, trte so posajene okoli domačije. Kletarijo devet sort. Stara klet je bila razdeljena na tri dele, po skupni prostornini pa ti prostori niso dosegli polovice prostornine nove kleti, zato je razlika pri delu v kleti zdaj opazna. "Delali smo skoraj štiri leta. Nismo hiteli, delali smo po fazah, da so se materiali sušili. Vmes smo lahko tudi dobro premislili, kaj spremeniti, če je bilo potrebno." Med deli so odkrili nemalo fosilov, ki bodo gostom na ogled ob stopnicah v klet, kjer je vidna tudi prst, na kateri raste vinska trta v Svečini, temu delu kleti pravijo živa stena. "En del je bil trd, lapornat, drugi del pa je bil muljast, v tem je bilo najti marsikaj. Živo steno smo pustili takšno, ker je po svoje zanimiva in razkriva marsikaj," pove Ignac Jamnik, po domače Nace.

Les je tradicija

Letnik 2020 so prešali v novi kleti in ga tam tudi kletarijo. Ocene investicije ne podajajo, saj so dela opravili v lastni režiji, nepovratna sredstva so prejeli le za del nove opreme. Večina kleti je opremljena s sodi iz nerjavečega jekla inoks, del kleti pa je namenjen staranju vina v lesenih sodih. "Z lesenimi sodi želimo narediti bolj kompaktna in močna vina. Les je les, diha, je narava. Les je tradicija, tudi v prejšnji kleti smo imeli prostor za lesene sode," je dejala Ivanka Jamnik.

Tadej Regent

Jamnikovi so na tem posestvu od leta 1939. Ukvarjali so se z več panogami kmetijstva, zadnjih 25 let, ko kmetijo vodi Nace, so se specializirali za vinogradništvo. Kjer danes stoji nova klet, je bil hlev. "Porušili smo stavbo, ki sem jo sam zgradil. A postavili smo novo, ker je za napredek vedno treba narediti korak naprej. Če stojiš, napredka ni." Zakonca Jamnik si želita, da bi najmlajši sin Tine zgodbo nadgrajeval, in zdi se, da 22-letnik v vinogradništvu uživa. "Nekoga siliti v delo, nima smisla, ne bo uspeha. Poklic, kot je vinogradništvo, moraš opravljati z dušo. Tu se, ko delaš, ne vprašaš, koliko je ura, ampak kaj še moram narediti, da bo vse urejeno," še razlagata.

Degustacij v novi kleti zaradi ukrepov ne morejo izvajati, so pa veseli vsakega gosta, ki se do njih pripelje po vino ali ga naroči in mu ga dostavijo. Ob zaključku leta so opazili velik upad prodaje vina v primerjavi z minulimi leti, kar so glede na situacijo tudi pričakovali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta