V Pokrajinskem muzeju Maribor bo na ogled ena najpomembnejših železnodobnih najdb v Evropi

ŠTR
18.10.2023 11:20

V okviru mednarodnega simpozija Museoeurope bodo predstavili tudi kopijo kultnega voza iz Strettwega, ki so ga našli v 19. stoletju v bogato opremljenem knežjem grobu v kraju Strettweg v bližini Judenburga v Avstriji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kopija kultnega vozička iz Strettwega bo na ogled danes in jutri v Pokrajinskem muzeju Maribor.  
Universalmuseum Joanneum

V Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor bo jutri, 19. oktobra, in v petek, 20. oktobra, mednarodni simpozij Museoeurope 2023 z naslovno temo Srečanja tisočletij. V ospredju bodo nova spoznanja o različnih vidikih življenja v prazgodovinskih in zgodovinskih obdobjih na širšem evropskem prostoru, pridobljena z uporabo sodobnih metod in tehnologij. Predstavljenih bo 35 prispevkov 89 raziskovalcev, strokovnjakov različnih družboslovnih in naravoslovnih ved iz sedmih evropskih držav.

Poleg interpretacije dediščine in izmenjave znanj je med cilji simpozija tudi mobilnost muzealij in kadra. Tokratni gostujoči predmet bo kopija kultnega vozička iz Strettwega, ki ga hrani Universalmuseum Joanneum iz Gradca. Original je bil najden sredi 19. stoletja v bogato opremljenem knežjem grobu iz starejše železne dobe v kraju Strettweg v bližini Judenburga v Avstriji in predstavlja eno najpomembnejših arheoloških najdb železne dobe v Evropi. Praksa muzejev je, da najbolj dragocene in krhke predmete svoje zbirke ne izpostavljajo zunanjim vplivom in jih ne izposojajo, saj le na ta način lahko varujejo in ohranjajo občutljive originale neprecenljive vrednosti. Kopije uspešno nadomeščajo original, služijo proučevanju in so na ogled javnosti

Kultni voz iz Strettwega je eden od miniaturnih vozov iz Hallstattskega obdobja. Izdelan je bil v 7. stoletju pr. n. št., izstopa zaradi bogatega in skoraj v celoti ohranjenega figuralnega okrasja. Gre najverjetneje za "lokalni" umetniški izdelek, ki je nastal v delavnici v jugovzhodnih Alpah. Gre za zelo zapleteno kovinsko konstrukcijo, sestavljeno iz več kot 80 delov. Sklop figur sestavljajo ženske, moški, jezdeci na konjih in figure jelenov. Najpogostejša interpretacija je, da je upodobljen sprevod, ki se konča z žrtvovanjem jelena v čast osrednjemu liku, boginji. Osrednja ženska figura tako morda predstavlja prvi primer upodobitve božanstva v človeški podobi v Srednji Evropi. Preden so voziček okoli leta 600 pr. n. št. postavili v elitni grob, je najverjetneje služil kot obredni pripomoček za verske obrede.

Kopija vozička, ki bo gostovala v Mariboru, je bila izdelana leta 1979 v rimsko-germanskem centralnem muzeju v Mainzu (danes Leibniz – Zentrum für Archeologie). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta