V sobotnem nalivu znova vdor velike količine deževnice v terminal mariborskega letališča

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.07.2024 19:30

Po novem zamaka tudi na mestu, kjer se nadstrešek stika z odhodnim terminalom. Vsakdo, ki je šel iz objekta ali vanj, je moral skozi vodni slap.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni so v soboto morali znova uporabiti čistilne stroje in poprijeti metle.
Zaposleni so v soboto morali znova uporabiti čistilne stroje in poprijeti metle.
Gregor Grosman

Kot se v različno dolgih časovnih razmakih ponavljajo poletne nevihte, lahko tudi mi znova zapišemo, kar smo že nekajkrat: Letališče Edvarda Rusjana Maribor je zalila voda. Znova. Po našem štetju že šestič v zadnjem mesecu in pol. Prvič je vodo v notranjost objekta spustila zaradi toče poškodovana streha potniškega terminala 7. junija letos, od takrat pa ob vsakem večjem neurju deževnica najde pot v notranjost stavbe.

Že v petek, ko so meteorologi izdali oranžni alarm in napovedali, da bo tudi na širšem mariborskem območju v kratkem času padla velika količina dežja, smo v uredništvu pomislili na mariborsko letališče, ki že od sredine junija čaka na sanacijo zaradi škode, povzročene v omenjenem neurju. Streha je od takrat namreč le zasilno prekrita in ne nudi zadostne zaščite. Kot smo že poročali, so zaposleni večino inventarja prestavili na varno v bližnji hangar, določenih stvari pa ni mogoče premakniti. Mednje sodijo rentgeni za pregled prtljage, ki so jih prekrili in tako skušali zaščititi, pa fiksno nameščeni monitorji za prikaz informacij nad okenci za prijavo na let. 

Voda je po naših informacijah tokrat prodrla celo v kletne prostore, kjer je strežniška soba. Zaposleni so minulo soboto morali znova uporabiti čistilne stroje in v roke vzeti metle. Od zunaj smo skozi odprta vrata odhodnega potniškega terminala videli, kako močno iz stropa kaplja na tla. Od zunaj je mogoče videti tudi, da je voda razmočila krilo umetniške instalacije, letala, ki visi pod stropom v omenjeni hali, uslužbenci pa so več ur neumorno vodo odvajali iz prostora. Zamakati pa je pričelo tudi na mestu, kjer se nadstrešek stika s terminalom. Tako je vsakdo, ki je šel iz terminala ali vanj, moral skozi pravi vodni slap.

V notranjost objekta nismo smeli, smo pa na infrastrukturno ministrstvo naslovili vprašanja o tem, kaj vse je (dodatno po prvem deževju) poškodovano, ali je soba s strežniki zavarovana, ali še delujejo tekoče stopnice v prvo nadstropje, in predvsem, ali je že bil opravljen ogled, so pripravili oceno škode in kdaj se bo pričela sanacija. Odgovore še čakamo.

Po fotografijah iz notranjosti sodeč, ki smo jih videli, je spuščen strop marsikje moker in je odpadel na bistveno več mestih, kot je to bilo videti po ogledu prvih fotografij iz sredine junija. Eden izmed zaposlenih je po večurnem čiščenju šaljivo pripomnil, da pa je to morda priložnost, da se mariborsko letališče prekvalificira v pristanišče ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta