(VIDEO in FOTO) Festival Čili in Čokolada v središču Maribora: Vsi hvalijo čokolado Red Hot Chili Peppers

Jon Knez Jon Knez
24.03.2023 16:03

Na Trgu Leona Štuklja poteka četrti mednarodni festival Čili in čokolada, na katerem se predstavlja več kot 30 ponudnikov. Trajal bo še v soboto do večernih ur.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski ponudniki prihajajo od Primorske do Lendave, saj se glede na regije razlikujejo vzgoja čilijev in njihova priprava.
Andrej Petelinšek

Organizator četrtega mednarodnega festivala Čili in čokolada Mitja Špes je pojasnil, da so ponudniki tudi proizvajalci izdelkov in ne preprodajalci. "Obiskovalcem so na voljo različne kreacije iz čilija in čokolade. Gre za butični festival, za kar si tudi prizadevamo. Obiskovalec dobi direktno informacijo od ponudnika, katere sestavine izdelek vsebuje, kako je pridelan. Vse lahko seveda tudi degustira. Prav to je tisto doživetje festivala, da se obiskovalci na podlagi pridobljenih informacij in pokušanja nato odločijo za nakup izdelkov," je povedal o bistvu festivala, ki bo na Trgu Leona Štuklja trajal še jutri do večernih ur.

Mitja Špes: "Obiskovalcem so na voljo različne kreacije iz čilija in čokolade. Gre za butični festival."
Andrej Petelinšek

Na voljo tudi sadike čilija

In kaj je v ponudbi? Na stojnici Čili škorpijon je na voljo vse s čilijem. Od omak do sadik čilija. "Naša blagovna znamka obstaja pet let, čilije pridelujemo sami, predstavljamo pa se z vrsto čilijevih omak, imamo čilijeva olja, marmelade, soli in čili v prahu. Najbolj pikanten produkt je omaka iz čilija carolina reaper, po skovilih gre kar visoko. Proizvajamo 150 vrst čilija, najbolj priljubljen izdelek pa je omaka s čokoladnim habanerom, refoškom in slivo. Edini proizvajamo kaj takega," je povedal David Vodišek iz Celja. O festivalu meni, da slovenska javnost obožuje izdelke iz čilija, mariborski festival pa da je eden najboljših tovrstnih v Sloveniji že zaradi dobrega obiska.

Čili škorpijon goji več kot 150 različnih sadik čilija.
Andrej Petelinšek
Poskrbljeno je tudi za sladke stvari.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Iz Velenja se s čokolado, lešniki, sadjem, pralineji predstavlja čokoladnica Lucifer. Urša Verdev je dejala, da ponujajo vse, kar imajo v njihovi spletni trgovini. "Imamo našo čokolado Red Hot Chili Peppers, klasično temno čokolado s semeni čilija. Vsi jo hvalijo, haha."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Karibska omaka svetovnega prvaka

Svoje produkte predstavljajo tudi Mojstri okusov iz Rač. Davor Bračič nam je predstavil njihove izdelke, od čilijevih omak, marmelad, domače začimbe, vložene čilije, darilne pakete. "Imamo tudi sir s čilijevim posipom, ki deluje kot ekstrakt. Zelo pekoča zadeva, a je nekaj unikatnega. Čilijeve omake imamo z vsemi sestavinami. Glede na trend si ljudje najbolj želijo srednje pekočih omak z okusi, pet odstotkov ljudi pa bo zmeraj izbralo najbolj pekočo zadevo, večinoma jih kupijo za prijatelje, drugih pet odstotkov pa bo poseglo po najbolj nežni. Takšni festivali so fenomenalna zadeva, pri čemer je Čili in čokolada najbolj prepoznaven, na njem sodelujemo že od začetka. Že zato, ker nam je najbližji," je še povedal Bračič.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Prvič se na festivalu predstavlja Avstrijec Thomas Hlatky iz Celovca s svojo linijo čilijevih produktov Tom's Hot Stuff. Njegova posebnost so omake s sadnim pridihom, z njimi je postal celo svetovni prvak na tekmovanju z več kot 700 udeleženci. "Imamo tudi čokoladne palčke s čilijem in pikanten koktajl. Najbolj pikantna je naša karibska čilijeva omaka z mangom in ananasom. Vsebuje pikantno noto in je najbolj primerna za kuhanje, saj je sladko-pikantna" je povedal Hlatky.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta