(VIDEO) Premier Marjan Šarec zakona o Pohorju ne zavrača

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
23.10.2018 19:20

Predsednik vlade Marja Šarec je prvič v svojem mandatu obiskal Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Marjan Šarec in župan Andrej Fištravec sta se srečala šele ob robu prireditve Podravsko podjetje leta 2017.
Andrej Petelinšek

Univerzitetni klinični center Maribor, Dom Danice Vogrinec, Univerza v Mariboru, Slovensko narodno gledališče, poslanska pisarna LMŠ in prireditev Podravsko podjetje leta so bili postanki predsednika vlade Marjana Šarca med prvim obiskom Maribora v njegovem mandatu. Na občini se ni ustavil, saj z županom Andrejem Fištravcem nista mogla uskladiti urnikov. Fištravec je bil namreč dopoldan govornik v Gradcu na srečanju Evropske koalicije mest za boj proti rasizmu, tako da sta se s Šarcem srečala zgolj ob robu prireditve Podravsko podjetje leta 2017.
Fištravec je kljub temu pozdravil Šarčev obisk v Mariboru. "To je dober signal Mariboru, da vlado vodi nekdo, ki razume delovanje lokalne samouprave in ne gleda zviška na župane in lokalne izzive, ki so pred vsemi nami," so sporočili iz mariborske občine.
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1054767551652290561{/twitter}
Šarca smo po obisku županske kandidatke Lidije Divjak Mirnik, ki kandidira tudi s podporo LMŠ, vprašali, kako komentira nedavno Fištravčevo pismo, v katerem ga je župan Maribora opozoril, da je bilo mesto v zadnjih letih zaradi neustreznega financiranja občin prikrajšano za 130 milijonov evrov. "Županovo pismo razumem, saj je v njem nanizal dejanske probleme," je dejal premier, a poudaril, da konkretni dogovori do volitev niso smiselni, saj zdaj poteka predvolilna kampanja. Ko pa bodo volitve končane, od združenj občin pričakuje, da se povežejo v eno in da imenujejo delovno skupino, ki bo skupaj s pristojnimi ministrstvi pripravila osnutek nove zakonodaje o financiranju občin.
Sistemska rešitev za Maribor bi bila tudi ustanovitev pokrajin, je izpostavil Šarec, saj bi mesto kot središče pokrajine lahko samo reševalo številne probleme. Zavzel se je, da bi sledili mejam naravnih regij in da bi oblikovali maksimalno osem pokrajin. Vendar bo to dolgotrajen proces, je dejal premier, ki pa tudi sam nekoliko dvomi v politično voljo za njegovo uresničitev.

Marjan Šarec je obisk Maribora izkoristil tudi za to, da je kot predsednik LMŠ Lidiji Divjak Mirnik izrekel podporo na županskih volitvah.
Janez Klenovšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta