Zaključen Festival komedije v Pekrah: Igralci in občinstvo so bili v sožitju. Kdo je dobil nagrade?

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
02.04.2023 03:26

Devetnajsti festival je bil uspešen, poseben, prihodnji, okrogli bo še bolj obljubljajo organizatorji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sleparja v krilu, najboljša predstava po izboru publike
TD Pekre

Festival komedije v Pekrah je po dveletnem koronskem dušenju življenja spet postregel s presežki. Dvorana je bila vsakič polna občinstva, ki je z bučnimi aplavzi nagrajevalo nastopajoče, na odru so se čutili veselje, živost, predanost ljubiteljskih ustvarjalcev. Da so občinstvo in igralci spet eden drug'mu ogenj dajali, kot je svetoval Linhart, je povzela grajenska režiserka Tatjana Vaupotič Zemljič, ki je od otroštva dejavna v ljubiteljskem gledališču. "Tako naj bo povsod po Sloveniji. Ko se ljudem zdi, da jim zmanjkuje časa in volje, je ljubiteljska kultura pravi odgovor. Ne gre zgolj za vaje, igralci postanejo družina. Namesto prehitrega in pregrobega sveta potrebujemo veselje, prijateljstvo, smeh."

Letos sta štrleli ven predstavi Pamela (tudi zaradi zgradbe iz treh iger) in Svetniki (Mojca Novak, Alenka Pirnat, Pika Kovač, Petra Jesenovec in Anka Eržen so navdušile). Nušićev Gospod poslanec, napisan 1883, je bil duhovito prirejen za slovenske strankarske in parlamentarne razmere. Z volitvami tu in zdaj se je ubadala Partljičeva Kandidatka Ditka (in šofer). Sleparja v krilu in Krivica sta burki, kot se za ljudske festival komedije spodobi. Igralke z Jesenic so v Bolj stare, bolj skeglane pokazale, kaj si seniorke upajo, čeprav bi se nekaterim zdelo nespodobno. Zabavni virtuoz Oto Vrhovnik je na sklepnem večeru hkrati zaigral na dva saksofona, Zbor sužnjev iz Nabucca, Hey Jude, Queene in Johna Travolto.

Osemnajst skupin iz vse Slovenije in zamejstva se je prijavilo za sodelovanje na festivalu, ljubiteljski komedijanti, ki iščejo gledališko žlahtnost. Rado Pavalec jih je izbral osem, izbor je bil, tudi po bučnih aplavzih občinstva sodeč, dober. Festival je dal priložnost skupini s tradicijo - grajenska predstava Gospod poslanec je njihova devetintrideseta, delujejo od februarja 1950, njihov Vlado Bezjak je bil v Pekrah dvakrat komedijant festivala – in spodbudo ponovno rojenim, v Pesnici so, tudi po zaslugi Toneta Partljiča, po dolgem času začeli znova.

Prizor iz predstave Pamela 19. festival komedije pekre
Td Pekre

Dramaturginja in režiserka Ira Ratej je ob svetovnem dnevu gledališča (27. marec) menila, da gledališki ljubitelji vsako uprizoritev ustvarjajo izključno iz svoje ljubezni do gledališča. "Njihovo plačilo ni samo aplavz, marveč tudi radost, ki izhaja iz rado-vednosti gledalstva. Tukaj si torej ne delimo všečkov, pač pa ljubezen. Zato je v ljubiteljskem gledališču prav vsaka zgodba predvsem naša skupna ljubezenska zgodba." Ta zgodba je posebna zaveza tudi za organizatorje v Pekrah. "Že jutri začnemo priprave na dvajseti festival," je po razglasitvi letošnjih nagrajencev napovedal Zlatko Partlič, predsednik Turističnega kulturnega društva Pekre, in namignil, da so vsi doslej bili posebni, dvajseti bo še bolj. Vsi so bili odlični, dvajseti bo še bolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta