Zaradi njih petina manj smrti ali kako pomembno je Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje

Jana Juvan Jana Juvan
20.04.2022 19:30

Ob 20-letnici Društva za srce so nocoj svečano podelili priznanja in plakete v Kazinski dvorani SNG Maribor. Kdo so prejemniki?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje je slavilo v Kazinski dvorani SNG Maribor.
Igor Napast

"Je to dolga doba? Kakor se vzame, dejstvo pa je, da je preventiva srčno-žilnih bolezni skorajda atletska disciplina - tek na dolge proge! Ni bližnjic. Koristni učinki preprečevanja srčno-žilnih bolezni so vidni po letih, desetletjih zavzetega dela in spreminjanja slabih navad," je ob 20-letnici Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje povedal njegov dolgoletni predsednik, kardiolog dr. Mirko Bombek.

Svojo obletnico so nocoj oplemenitili s slavnostno akademijo v Kazinski dvorani SNG Maribor. Tam so se članom zahvalili s kulturnim programom, monodramo Gajaš, brez maske Vlada Novaka. Kot se dogodku pritiče, so podelili priznanja društva svojim članom, Neji Turk Hojs in Mateju Lubeju za več kot petletno delovanje v društvu, posebno priznanje za dolgoletno delo Miri Kmetič, naziv srčni vitez Blanki Vombergar in Jerneju Završniku ter naziv zaslužni član Tonetu Brumnu, ter plakete zvestim donatorjem in sponzorjem. Za medijsko ozaveščanje o njihovih dogodkih so se zahvalili tudi časopisni hiši Večer in Radiu Maribor.

Igor Napast
Igor Napast

Mariborsko društvo se je sicer razvilo iz nacionalnega, ki deluje še desetletje dlje. Njegov predsednik dr. Matija Cevc je na akademiji spomnil na pomen ozaveščenosti in opolnomočenosti bolnikov, ki ga v veliki meri zagotavljajo prav nevladne organizacije s področja zdravstva. Rezultati njihovega delovanja se že kažejo v nižji umrljivosti zaradi srčno-žilnih bolezni, ki so še vedno "glavni morilec" v razvitem svetu, je poudaril. Se je pa v zadnjem desetletju umrljivost zaradi bolezni srca in žilja v podravski regiji zmanjšala za skoraj 20 odstotkov. Tudi zaradi aktivnosti Društva za srce, je bilo nedvomno povedano. Njihovi vodili bosta ostali strokovnost in množičnost, je še povedal Bombek. Društvo šteje že okoli tisoč članov, med njimi so tako zdravniki in medicinske sestre kot pravniki in ekonomisti. Bombek jim je ob koncu zaželel: "Številne dolžnosti, ki si jih nalagamo v skrbi za naše zdravje, naj ne bodo breme, pač pa spodbuda za osebni napredek, dobro počutje in daljše življenje. Verjemite, da deluje!"

Podporo so jim prišli izrazit tudi vodilni iz mariborske bolnišnice, zdravstvenega doma in z medicinske fakultete ter z mariborske občine, ki je društvu namenila posebno zahvalo. Društvo pa se je s plaketami zahvalilo tudi njim. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta