Zavod za turizem Maribor od torka prevzema Jure Struc. Kaj ob slovesu pravi dosedanja direktorica Doris Urbančič Windisch

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
17.09.2020 04:00

Doris Urbančič Windisch pa se, potem ko je odstopila kot direktorica, seli na gospodarski oddelek mariborske občine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekonomist Jure Struc, nekdanji direktor trženja v Pivovarni Laško in bivši direktor medijske hiše Večer, v Zavodu za turizem računa na dolgoročen angažma. 
Andrej PetelinŠek

Potem ko je s položaja direktorice iz osebnih razlogov odstopila Doris Urbančič Windisch, bo Zavod za turizem Maribor (ZZT) prevzel Jure Struc, nekdanji direktor trženja v Pivovarni Laško in bivši direktor medijske hiše Večer. Novico je na Radiu Maribor potrdil župan Saša Arsenovič, ki je Struca izbral, ker ima, kot je dejal, izkušnje z velikimi sistemi in blagovnimi znamkami.

Struc bo kot vršilec dolžnosti imenovan na naslednji seji sveta zavoda, ki bo v ponedeljek, novo delovno mesto pa bo najverjetneje nastopil že naslednji dan, ko bo delovno razmerje prenehalo bivši direktorici. Predsednik sveta zavoda ZZT Zdravko Luketič ob našem klicu z odločitvijo župana še ni bil uradno seznanjen, a je dejal, da bo svet zavoda, če bodo za to formalnopravni pogoji, sledil županovi izbiri. "Moj pogled je, da mora imeti direktor zavoda za turizem podporo ustanovitelja, saj lahko delo le tako teče, kot bi si želeli," je povedal Luketič in dodal, da je nujno, da bo čim prej izbran in imenovan tudi redni direktor. Razpis za novega vodjo bodo prav tako potrdili na ponedeljkovi seji.

​Struc: Maribor med top destinacije

Ker Struc računa na dolgoročen angažma, se bo, kot je dejal, nanj skoraj zagotovo prijavil. "Veliko je izzivov. Treba bo razvijati ponudbo doživetij, s katerimi se bo Maribor pozicioniral med top destinacije v Sloveniji," je svojo vizijo na kratko orisal Struc, ki meni, da bo lahko zavod uspešno vodil s svojimi menedžerskimi znanji, pa tudi izkušnjami, ki jih ima s sodelovanjem pri organizaciji nekaterih turističnih projektov, denimo murskosoboškega paviljona Expano in ptujskega kurentovanja.
Za zdaj edina znana konkurentka Strucu bo Martina Rauter, samostojna podjetnica za stike z javnostmi in predsednica Društva Top, sicer pa nekdanja sodelavka urada za kulturo in mladino. "V Mariboru je treba v turizmu narediti korak naprej, hkrati pa tudi povezati regijo," je svoje razloge, zakaj se bo prijavila na razpis, navedla Rauterjeva.

Urbančič Windischeva: Breme očitkov je bilo preveliko

Doris Urbančič Windisch: "Turisti izbirajo in rezervirajo nastanitev glede na svoj proračun in želje."
Tadej Regent

Doris Urbančič Windisch, ki zadnje dni na mestu direktorice izkorišča dopust, je bila na položaju tri leta in pol. Odstopila je zaradi osebnih razlogov, a o ozadju svoje odločitve ne želi podrobno govoriti. Pove pa, da je bilo breme tega, da sta bila za vse slabo v mestnem turizmu kriva zavod in ona osebno, v zadnjem času preveliko. "Malo hudo je, da so vsi strokovnjaki in doktorji znanosti turizma. Vsak, ki ima minuto časa in tudi če nima znanja, bo komentiral vsako izvedeno in dobro aktivnost, ki jih je bilo res veliko. ​Zato upam, da bo novemu direktorju zavoda, če bo imel ustrezno izobrazbo, mesto zaupalo in mu verjelo, da je sposoben," je povedala. Prepričana je, da je pogosto neupravičena kritika izhajala iz nepoznavanja pristojnosti zavoda, ki ni skrb za turistično infrastrukturo, temveč informiranje in promocijo.Ocenjuje, da je zavod pod njenim vodenjem precej napredoval ter v odnosu do države in lokalne skupnosti postal bolj viden. "Za največji dosežek imam celovito tržno naravnanost in vizualno podobo destinacije Visit Maribor in Visit Pohorje. Prepoznavnost mesta je v zadnjih treh letih in pol resnično narasla," je navedla sogovornica in naštela glavne uspehe: celostno grafično podobo Maribora, novo spletno stran, kolektivno blagovno znamko Naše najboljše, ki je povezala celotno destinacijo Pohorje, in sodelovanje z MRA v strateškem povezovanju na Pohorju. Poudarila je, da je bilo delo pod njenim vodenjem prvič celovito zastavljeno in letno planirano, da se ji je z zaposlenimi uspelo dogovoriti o nalogah in njihovi odgovornosti, ponosna je tudi na hiter odziv zavoda na situacijo s koronavirusom pa na številne dobljene razpise. Prav tako je zavod, je spomnila, uspešno prestal serijo revizijskih in inšpekcijskih pregledov, ki so hromili redno delo, nekaj časa za dokazovanje pa je izgubila še zaradi nezaupanja sveta zavoda.

Andrej Petelinsek

Na občino za določen čas

Si je pa bivša direktorica Urbančič Windischeva že zagotovila novo službo. Ostaja v javnem sektorju, in sicer že naslednji torek, takoj po prenehanju dela na ZZT, nastopi službo na oddelku za gospodarstvo Mestne občine Maribor. Kako in zakaj je prišlo do tega angažmaja, ne Urbančič Windischeva ne občina nista pojasnili. So pa na MOM povedali, da bodo z bivšo direktorico sklenili delovno razmerje za določen čas treh mesecev zaradi povečanega obsega dela, za kar sicer ni potrebna objava javnega razpisa. Sodelovala bo pri izvedbi javnega naročila za novo strategijo mariborskega turizma in koordinaciji organizacije Čarobnega decembra. Uvrščena bo v 42. plačni razred, kar pomeni 2200 evrov bruto mesečne plače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta