Zdaj so ad hoc policaji, pravijo. Mariborske organizatorje kulturnih prireditev zaradi preverjanja pogojev PCT skrbi upad obiska

Igor Selan
27.07.2021 12:18
Kulturniki kot problematične vidijo predvsem postopke sprejemanja novih pogojev, vprašljive pravne podlage, nejasna navodila in odsotnost komunikacije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organizatorji kulturnih prireditev menijo, da jih vlada sili igrati se policaje brez vsakršnih pooblastil. 
Andrej Petelinšek

Na odločitev vlade, ki je odgovornost za preverjanje PCT-pogojev med drugimi prenesla tudi na gostince, upravljavce nastanitvenih objektov, žičničarje in organizatorje kulturnih prireditev, so se odzvali slednji. V javnem pismu problematizirajo predvsem, da so za novo obveznost izvedeli iz medijev, kot tudi, da je odlok kljub prvotni napovedi, da bo začel veljati šele v ponedeljek, v veljavo stopil že v petek, kar je tako pri organizatorjih kot pri obiskovalcih povzročilo nemalo zmede. "Prireditelji dogodkov smo v nezavidljivem položaju, ko moramo od danes na jutri, brez dovolj natančnih navodi in orodij (aplikacije), preverjati občutljive podatke naših obiskovalcev. Ne samo da imamo pomisleke v zvezi z osebnimi podatki, ki smo jih prisiljeni preverjati, ampak nas skrbi tudi upad obiska, ker vemo, da vsi naši obiskovalci ne pristajajo na tovrstne pogoje in so tako vrata za mnoge zaprta," zapiše direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar.

Da se je nemogoče v tako kratkem času pripraviti na tako veliko spremembo v stiku z občinstvom, ki je za razvoj filmske kulture bistvenega pomena, meni tudi programski selektor Letnega kina Minoriti Žiga Brdnik: "V novici se je omenjalo aplikacijo, s katero naj bi preverjali izpolnjevanje pogojev, ki pa še zdaj ni usposobljena, kljub temu pa je ukrep obveljal. S tem smo prisiljeni nedopustno posegati v zasebnost vsakega posameznika, kot bi gledali skozi okno v njegovo kopalnico."

Brdnik meni, da so organizatorji s tem postavljeni pred dve slabi možnosti: "Ali odpovemo program, ki je nastal z veliko truda in vložka, za katerega nimamo nobenega zagotovila, da bo povrnjen, ali pa pristanemo na nemogoče ukrepe vlade in se brez vsakršnih pooblastil igramo policaje, da vsaj delu občinstva zagotovimo težko pričakovane filmske vsebine po skoraj letu dni zaprtja."

Do ukrepa vlade je kritičen tudi direktor Mariboxa Stipe Jerić: "Zabeležili smo 50-odstotni upad obiska, pa ne zato, ker obiskovalci ne bi izpolnjevali PCT-pogoja, pač pa zato, ker niso vedeli, da morajo predložiti dokazilo, ali pa ga preprosto niso želeli predložiti." Jerić meni, da bi se temu lahko izognili, če bi bili s predlogom ukrepa predhodno seznanjeni: "Prav pa bi bilo tudi, da bi lahko pri pripravi tovrstnih predlogov, ki močno posegajo v naše poslovanje, tudi sodelovali."

Kot še pravi Jerić, v Mariboxu ne nasprotujejo ukrepom, tudi ne PCT-pogojem, nasprotujejo pa izključevalnemu odnosu, valjenju krivde na njih za širjenje epidemije, ad hoc ukrepom brez pravne podlage in nejasni oziroma neobstoječi komunikaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta