Mestni inšpektor: Zakaj so "obglavili" drevesa na Čufarjevi cesti v Mariboru

Igor Selan
11.12.2020 05:25
"Amputacija dreves se nadaljuje, kaj pa zeleni Maribor?" se zaradi obreza dreves na Pobrežju jezijo nekateri meščani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Porezano drevje na Čufarjevi cesti je vznemirilo več Mariborčanov. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Na uredništvo Večera se je obrnilo več bralcev, nezadovoljnih zaradi obreza dreves pred stavbo Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) na Čufarjevi cesti na Pobrežju. "Amputacija dreves se nadaljuje, kaj pa zeleni Maribor? Zelo žalostno in objestno ...," je mnenje Mariborčanov povzel eden od članov v facebook skupini Moj Maribor. Preverili smo, kaj se je zgodilo.

Iz URI Soča sporočajo, da so se za obrez dreves odločili, ker jih je napadla bela omela. "Zaradi te bolezni so z dreves odpadale veje in so bila za okolico nevarna. Zato druge možnosti, kot je naročilo obreza, ni bilo na voljo. Za obrezovanje smo najeli podjetje, ki se s tem ukvarja, šlo je za podjetje Priga storitve, vzdrževanje objektov in okolja, Primož Grajer, s. p. Svetovali so nam, da se drevesa obrežejo v večjem obsegu, da se bolezen ne bi več pojavila. Strošek, ki je zajemal podiranje enega drevesa, obrezovanje preostalih dreves in druga dela čiščenja in odvoza, je znašal 1100 evrov," so pojasnili v URI Soča.

Kljub temu priznana mariborska arboristka Tanja Grmovšek meni, da obrez ni bil izveden strokovno. "Na vseh drugih javnih površinah se dreves v Mariboru ne sme 'obglavljati' že vse od leta 2007. Ni mi jasno, kdo si to upa naročiti, še manj pa, kdo od izvajalcev je pripravljen takšen poseg izvesti. Naročnik sicer navaja, da so bila drevesa prizadeta zaradi bele omele, kar pa ne drži. Od vseh obrezanih je bilo namreč prizadeto samo eno drevo, s preostalimi ni bilo nič narobe," je kritična Grmovškova.

Ne glede na to so v URI Soča prepričani, da za vzdrževanje zelenega rastja okrog zgradbe odgovorno skrbijo: "Veliki posegi v drevesa so zadnja možnost, ki si je želimo. Verjamemo, da bodo obnovljena drevesa bolj zdrava in da bodo hitro ponovno zrasla."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta