Janšev naskok na sredino

Uroš Esih Uroš Esih
10.02.2020 19:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dva tedna po precej bolj impulzivnem kot programiranem, premišljenem scenariju razvoja dogodkov, odstopu predsednika vlade Marjana Šarca, politična situacija ni v bistvu nič bolj jasna. Šarec je zastavonoša tabora, ki si želi na predčasne volitve. Računica zanj je preprosta. Edino tržno, a hitro pokvarljivo blago, ki ga drži v rokah, so precej visoki javnomnenjski rejtingi, ki jih je treba čim prej unovčiti na volitvah. Bolj kot se bo oddaljeval čas do novih volitev, težje bo Šarec ohranjal veliko priljubljenost. Še bistveno težje bo Šarec s svojo ekipo preživel v opoziciji, če drugi tabor, koalicija voljnih pod patriotskim imenom Za Slovenijo, ki ji načeluje Janez Janša, sestavi novo vlado. Takrat bo glavni cilj celotne četverice, ne le Janše, da Šarca in njegove odklopijo od paradržavnih ekonomskih virov moči, od informacij obveščevalno-varnostnega sektorja, predvsem pa od vpliva v nekaterih medijih, prek katerih je obdeloval in obvladoval koalicijske partnerje. Poslanec SD Matjaž Nemec je vse skupaj zapakiral v slikovito ugotovitev, da so želeli prvega med enakimi, dobili pa drugega Janšo.
Šarec je, kot se je izkazalo, podcenil težo ran in zamer, ki jih je povzročil koalicijskim partnerjem, predvsem pa tistim sredinskim strankam, ki bi jih moral kot največji na polu poskusiti povezati v stabilno sredinsko politično tvorbo. A danes je politično in moralno popolnoma razbita politična sredina vir politične nestabilnosti v državi. Šarec je v bistvu talec kaotične politične situacije na sredini, ki jo je ustvaril sam. Vprašajte poslance, SMC in SAB, kako močno še živi spomin na ponižanje pred evropskimi volitvami, ko je Šarec sklical partnerje, da jim pred novinarji pove v obraz, da z njimi ne gre v skupno listo.
Janša je Šarčevo taktiko blefiranega in neresnega poskusa televizijskega sklepanja zavezništva s SMC Zdravka Počivalška, naknadno nagrajenega še s turističnim holdingom, spretno izkoristil in iz nenadejanega darila že kuje politični profit. Tudi če mu ne uspe sestaviti vlade, je veliki zmagovalec odstopnega obdobja, saj je uspel prebiti politično in mandatarsko izolacijo. Današnji vsebinski pogovori z Novo Slovenijo, ki koalicije ne more zavrniti, predvsem pa s sredinskima strankama SMC in Desus, ki pod močnim javnim pritiskom pazita le še na to, katera ne bo prva v Janševem objemu, bodo njegovo vrnitev iz osame le še podčrtali. Špekulacij o prestopih iz enega tabora v drugega je sicer veliko, a Janšev veliki zaveznik je tajno mandatarsko glasovanje, ki je odrešilna bitka za marsikatero eksistencialno poslansko stisko.
Janša tudi dobro ve, da je priložnost, da uresniči premierske ambicije, zdaj večja kot po morebitnih predčasnih volitvah. Takrat bi se ob podobnem razmerju političnih sil med političnima blokoma znova, tako kažejo izkušnje zadnjih deset let, okrepil Antijanša pakt, ki je v tem trenutku močno popustil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta