(KOMENTAR) Bilanca Ofema: Visoka mariborska letvica

Jon Knez Jon Knez
31.07.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Eno mesto, eno srce je bil slogan Ofema - Olimpijskega festivala evropske mladine, ki se je v soboto sklenil v Mariboru. Mesto je že bilo eno, a src, ki so bíla s festivalom, je bilo več. Nastopi 2400 športnikov so Maribor v minulem tednu prelevili v prizorišče največjega večpanožnega (!) športnega dogodka v Sloveniji do zdaj. O pomenu tovrstnih iger je bilo veliko povedanega. Resda je šlo, kar zadeva tekmovanja, za ne ravno atraktivne igre, zli jeziki bi rekli, da so bile drugorazredne. Nastopali so mladi od 14. do 18. leta starosti. Še otroci. A te otroke bomo morda nekoč spremljali na olimpijskih igrah. Tistih pravih. A kljub temu so bila prizorišča - 13 jih je bilo - zelo lepo polna. Trg Leona Štuklja je s košarko 3x3 privabil veliko radovednežev, dve tribuni sta bili premalo. Zelo dobro je bila obiskana atletika na Poljanah. Srebro domačina Žana Ogrinca je pospremila polna, novo zgrajena, a še ne dokončana tribuna. Betonske žice so sicer kazile kuliso, a bolje to, kot da bi tek spremljali s stare podrtije.

Mesto je živelo. Po Festivalu Lent se je v Mariboru, ki je ob tem času zaradi dopustov zaspan in prazen, dogajalo. Lepo je bilo videti skupine športnikov v reprezentančnih uniformah praktično na vsakem koraku. Posedali so po lokalih, kupovali spominke. Turizem, kakršnega Maribor v času poletne suše potrebuje. Kot je slišati, so organizatorji od tujih delegacij dobili pohvale, da je bil to v organizacijskem smislu najboljši Ofem do zdaj. Če že pravijo tako, je treba poudariti, da so to nedvomno tudi igre z najmanjšim proračunom. Zagotovo je k impresioniranju tujih gostov v veliki meri pripomogla otvoritvena slovesnost. Programsko je bila izvedena na najvišjem nivoju, primerjati jo gre s tovrstnimi spektakli v tujini. Tudi tam so nastopali mladi, na čelu z Joker Out, največjim slovenskim izvoznim produktom ta hip. Dokaz, da mesto potrebuje ljudi, kot je Mitja Špes. A kot so mnogi opozorili, so krasno kuliso Ljudskega vrta skazile prazne tribune. Že res, da so jih kasneje zasedli športniki, a je režiser televizijskega prenosa pokazal le začetek, ko so bile prazne. Za splošno javnost so namenili tisoč vstopnic, pošle so v hipu. Da je takšen protokol EOC in da je prireditev namenjena v prvi vrsti športnikom, je pojasnila direktorica Nataša Ritonija. Tudi zaključna slovesnost je minila brez javnosti. Meščani so lahko le od daleč, za ograjo, opazovali, kako ugaša olimpijski plamen.

Sašo Bizjak

Protokol gor ali dol. Zagotovo obstaja način, da bi mariborska javnost bolj participirala pri otvoritvi in zaključku, ki sta bila vsebinsko odlična. Morda ne bi razslojevali Mariborčanov in bi namesto hohštapleraju nekaj sto vstopnic dali še navadni raji? Pa saj je še župan osebno meščane pozival, naj zaradi Ofema prilagodijo dopuste. Ofem je, če povlečemo črto, organizacijsko uspel. Slovenija se je okitila z devetimi medaljami in bila 17. po uspešnosti od 48 sodelujočih držav, kar je izjemen uspeh. Kakšno je bilo poslovanje, koliko so mariborski turistični delavci zaslužili, se bo videlo. A karavana gre naprej. Maribor predaja štafeto Skopju. Srečno, Makedonci. Letvica je, kot je dejal Franjo Bobinac, postavljena visoko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta