(KOMENTAR) Dobra novica iz Novega mesta

Srečko Klapš Srečko Klapš
24.07.2024 18:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Klobčar

V času tektonskih premikov na svetovnih avtomobilskih trgih, posledičnega protekcionizma, ki se zrcali skozi carine, in ponovne industrializacije Evrope je podpis memoranduma o sodelovanju s skupino Renault pri proizvodnji novega električnega modela v Revozu brez dvoma dobra novica. Ne samo za zaposlene, dobavitelje in širšo dolenjsko regijo, ampak tudi za celotno Slovenijo. Imeti lastnega proizvajalca avtomobilov ni mačji kašelj, imeti enega od svetovnih proizvajalcev električnih vozil pa je pravzaprav privilegij.

Da smo z ambicioznim ciljem, kot je dejal premier Golob, premagali konkurenčne evropske tovarne, se imamo zahvaliti zaposlenim, ki že več kot pol stoletja, od legendarne katrce naprej, upravičujejo pričakovanja lastnika in zagotavljajo obstoj tovarne. Četudi jih je več kot polovica že plačala davek nestabilnim avtomobilskim trgom in jih v Revozu ni več. Da jih bo lahko 1400 in morda še kakih sto več še naprej delalo v Novem mestu, se bodo morali privaditi novim delovnim procesom, podprtim z umetno inteligenco in digitalizacijo. Da jih teh sprememb ni strah, smo slišali včeraj ob tekočih trakovih.  

Drugi adut Revoza je bila logistika z bližino Luke Koper s skorajšnjo izgradnjo drugega tira. A ko smo se med kamioni z avtoceste vozili proti Revozu, smo se lahko prepričali, kje je najožje grlo. Tudi zato naj bi bila v memorandumu omenjena izgradnja avtocestnega priključka. Predstavnik skupine Renault naj bi bil o tem že govoril z novomeškim županom, na potezi je tudi infrastrukturno ministrstvo. Glede na to, da je Revozova soseda Krka, bi lahko ubili dve muhi na en mah ... Slišali smo še, da naj bi imeli konkurenčne prednosti tudi na področju energije, ki je pomembna postavka v stroških proizvodnje. Slovesnosti ob podpisu memoranduma je prisostvoval tudi prvi mož Gen Energije Dejan Paravan.

Neuradno največja tuja naložba v Sloveniji je priložnost tudi za slovenski avtomobilski grozd in druge dobavitelje. Renault in Revoz še nista zaključila nominacij, delež slovenskih naj bi bil določen tudi v dogovoru o sodelovanju. Priložnost bi bila tudi za Mariborsko livarno, ki že dela livarske komponente za evropske proizvajalce električnih avtomobilov in polnilnic. Bila zato, ker to tovarno državni SDH še naprej pušča v insolvenčni negotovosti, kar je žal odgnalo tudi največjega kupca. 

Dveletno obdobje do zagona proizvodnje novega avtomobila je z zornega kota Revoza kratko, a za gibanje povpraševanja na trgu električnih avtomobilov predolgo, da bi lahko napovedali, kakšno bo to po letu 2026. Za zdaj nekoliko upada, ob čemer je ena izmed ovir tudi polnilna infrastruktura. Tudi na tem področju bo treba v Sloveniji, če želimo biti e-mobilni, storiti več. Četudi je mali urbani twingo morda prava izbira za krajše mestne in medkrajevne razdalje.

Upajmo, da bodo trgi sprejeli novi novomeški električni twingo in da bo država dobro naložila finančne spodbude, ki jih bo primaknila tej tuji investiciji. Da se ne bi končalo kot v primeru Magne, ki je te sicer z obrestmi vrnila, a njena konzervirana lakirnica v Hočah že dolgo sameva. Skoraj toliko delavcev, kot jih dela v Revozu, pa je v zadnjem letu izgubilo delo v graški Magni. Tudi zaradi ne najbolj srečne roke pri izbiri partnerjev proizvajalcev električnih vozil ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta