(KOMENTAR) Jezdeci apokalipse

Rok Kajzer Rok Kajzer
04.08.2023 19:00

Ko se je že zdelo, da smo z "rekordi" naraslih voda končali pred leti z Dravo, še pred tem v Železnikih in nedavnimi neverjetnimi prizori s Koroške, predvsem Črne, se je zgodil 4. avgust 2023.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Prizori, kakršnim smo bili priča v zadnjih urah, so se zdeli povsem neresnični. Neustavljivo moč narave smo doslej gledali po televiziji, dogajalo se je tudi v bližini, soseščini, praviloma pa daleč, čez oceane in v državah tretjega sveta. Toda tornado v Ilirski Bistrici namesto v ZDA? Poplavljena avtocesta v osrednji Sloveniji? Reševanje s helikopterjem iz streh in dreves? Sila vode, ki odnaša mostove, hiše, objekte? Nepredstavljivo.

Ko se je že zdelo, da smo z "rekordi" naraslih voda končali pred leti z Dravo, še pred tem v Železnikih in nedavnimi neverjetnimi prizori s Koroške, predvsem Črne, se je zgodil 4. avgust 2023. Zdaj je že jasno, da ga bomo podčrtali z novim črnim rekordom in označbo dneva najhujših poplav v zgodovini države. Neslavni rekordi so se z neverjetno naglico vrstili čez dan - od prve aktivacije načrta Vihra vse do napovedi, da bo Unija aktivirala mehanizem za civilno zaščito.

Še v četrtek zvečer se je zdelo, kakor da "vremenarji" širijo paniko, že v zgodnjih jutranjih urah pa je postalo jasno, da bi jo morali še bolj. Sreča v nesreči je, da imamo v Sloveniji odlično naoljen stroj zaščite in reševanja na čelu z gasilci, ti našimi večnimi junaki, da se klicu na pomoč vedno odzovejo oborožene sile in da se ob teh temačnih dogodkih vedno pojavi svetla Slovenija - ljudje, ki vedo, kako pomembna sta solidarnost in pomoč. Ljudje z veliko začetnico.

Imamo pa žal tudi take, ki v udobju doma - ki je suho in ima streho - v naslanjaču in z mobilnikom v roki na račun nesreče drugih nabirajo politične točke in velikanske težave na terenu izkoriščajo za obračun s političnimi nasprotniki. Med njimi poslanec evropskega parlamenta s soprogo - tako nepomembna sta v tej tragični zgodbi, da ju ne bomo niti omenili -, ki sta brezsramno izkoristila dogodke, za nekatere so se končali tudi najbolj tragično, za politično nabijanje. Res odvratno.

A, kot rečeno, gre za majhne ljudi, nepomembneže, pomembno je, da bomo naposled - tudi tisti, ki so prepričani, da za vsem stoji Bill Gates - začeli s procesom zavedanja, da smo v novi realnosti hudih in tudi vse bolj tragičnih posledic podnebnih sprememb. Pa ne le s tem, pač pa tudi z nacionalnim razmislekom, kaj se lahko iz črnega petka naučimo. Ali na novo razmislimo, premislimo.

Od tega, ali ne bi bilo smiselno namesto v oklepnike vlagati v vojaško opremo, ki jo je moč izkoristiti za zaščito in reševanje, pa kje, kdaj in kako se bomo naposled organizirano in sistematsko lotili urejanja vodotokov in plazišč, kakšno komunalno infrastrukturo potrebujemo, vse do splošnega razmisleka, kako se bomo soočili z vse močnejšo in razdiralno naravo. Skratka, z vsem, kar je človeštvo ustvarilo v imenu napredka, gospodarske rasti in ugodnega življenja.

Silna moč vode je bila žal šele začetek. Jezdeci apokalipse so namreč že dolgo v naši hiši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta