(KOMENTAR) "Klobuk dol pred Južno Afriko!"

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
11.01.2024 21:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Južnoafriški pravniki pred Palačo miru Meddržavnega sodišča v Haagu
EPA

Klobuk dol pred Južno Afriko! Izrael, ki po brutalnem napadu Hamasa skuša igrati vlogo nič krive žrtve, je uradna Pretoria zvlekla pred Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) zavoljo njegovega maščevalnega pohoda, ki se z neustavljivo grozovitostjo dogaja vsak dan po tistem nesrečnem 7. oktobru. Toda trpljenje Palestincev se je vsakodnevno dogajalo že vse od nakbe, ko so judovski priseljenci s terorjem izgnal tri četrtine milijona Palestincev. Če bi tedaj Izrael že bil država, bi se takrat lahko znašel pred ICJ, ustanovljenem v San Franciscu tri leta prej.

Južna Afrika je pravzaprav rešila čast človeštva. Namreč, kot je povedala irska odvetnica Blinne Ni Ghralaigh, ki je del južnoafriške pravne ekipe v Haagu: vsak dan je v teh dobrih treh mesecih bilo ubitih 247 Palestincev, torej en vsakih osem minut, med njimi 48 mater, torej dve vsako uro, med njimi 117 otrok, torej skoraj pet na uro. In še, vsak dan so palestinske zdravstvene ekipe v Gazi, ki jim Izrael ne le onemogoča dostop do medicinskih pripomočkov in zdravil, bolnišnice celo bombardira, prisiljene amputirati ud desetim ranjenim otrokom - brez anestezije. Skratka, Južna Afrika, ki je z lastnim apartheidom opravila šele leta 1994, meni, da Izrael svojih domnevnih genocidnih dejanj ne more upravičiti s Hamasovim napadom: "Izraelski odziv je prestopil vse meje in privedel do kršitve konvencije Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju genocida."

O tem bo seveda odločalo sodišče. Tudi zato je nevzdržno, da že imata najmočnejši zahodni sili, ZDA in Velika Britanija, tožbo za "neutemeljeno in napačno". Pri tem spet poudarjata, kako ima Izrael pravico do samoobrambe. Da se morda tudi Palestinci smejo braniti, zahodnjakom še ni prišlo na misel. Kvečjemu, kot je te dni dejal ameriški državni sekretar Anthony Blinken, se "zdijo številke o mrtvih v Gazi, še posebno otrok, previsoke". Neverjetno! Torej, če bi bile te strašne številke - ki seveda niso številke, pač pa konkretne krvave žrtve izraelskih izstrelkov - nižje, bi Izraelu bilo dovoljeno kršiti mednarodno humanitarno pravo, ali kaj?

Južna Afrika je tožbo pripravila preudarno. Sodišče utegne o kršitvi konvencije o genocidu razglabljati leta, saj je genocid kljub morda očitnim znakom težko dokazovati. Prav zato cilja na preliminarno obravnavo, na kateri naj sodišče odloči o ustavitvi vojne in premirju. Takšna mnenja sodišča bi morala biti zavezujoča. Toda lahko predvidimo, da jih bo Izrael v senci običajnih osumljenih podpornikov ignoriral. Zato bo zadeva gotovo prišla pred Varnostni svet, katerega nestalna članica je od letos Slovenija. Stalnica slovenske zunanje politike pa je bilo doslej spoštovanje mednarodnega prava. Lahko torej upamo, da ne bo kravjih kupčij z običajnimi osumljenci, ki jim gre za neke druge, kolonialne in imperialne, stalnice?

Kot je rekla zunanja ministrica Tanja Fajon, Slovenija se ni pridružila južnoafriški tožbi, saj mora o tem, tudi če jo bo sploh obravnavalo, odločiti sodišče. Za zdaj je tudi ni podprla. Upanje vendarle daje neka druga napoved. Da bo Slovenija sodelovala pred ICJ, ki ga je Generalna skupščina ZN leta 2022 zaprosila za mnenje o "posledicah delovanja Izraela na človekove pravice na zasedenih palestinskih ozemljih in očitanih kršitvah pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe od leta 1967 dalje".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta