So sodobni avtomobili boljši ali slabši?

Vinko Kernc Vinko Kernc
07.12.2022 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sistem vabi, da vozite 130 km/h. Ni prepoznal znaka za omejitev hitrosti na 60 km/h. Nevarno - najmanj za žep. Ni edini primer in še manj edina vrsta napake.
Sistem vabi, da vozite 130 km/h. Ni prepoznal znaka za omejitev hitrosti na 60 km/h. Nevarno - najmanj za žep. Ni edini primer in še manj edina vrsta napake.
Vinko Kernc
Boljši? Vsekakor. Zadostuje že, da pogledate v nabor možne opremljenosti v ceniku. Avtomobili so varčnejši in varnejši (sem prištevamo najprej podvozje, vključujoč krmiljenje), manj onesnažujejo in porabijo manj goriva. So bolj aerodinamični. Vožnja je lahkotna, veliki masi navkljub. Udobna. Tiha. Marsikaj bi lahko našteli v prid trditve, da so boljši. A to od razvoja itak pričakujemo.

Vse našteto, predvsem pa avtomobilska varnost, pa je avtomobile naredilo tudi težje. Večja masa naredi pri isti hitrosti trčenja več škode kot manjša. Pa naj gre za trčenje v drog javne razsvetljave ali v pešca. A povečana masa še zaleč ni edino poslabšanje sodobnega avtomobila.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta