Bodo v Švici prepovedali vožnjo z električnimi avtomobili?

M. S.
02.12.2022 06:00

Oskrba z energijo v prihajajoči zimi povzroča zaskrbljenost v številnih državah. Tudi Švica se pripravlja na izpad elektrike - in razmišlja celo o tem, da bi prepovedala vožnjo za električne avtomobile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Švica bi lahko bila prva država, ki bi v nujnih primerih uvedla prepoved vožnje električnih avtomobilov, da bi zagotovila energetsko varnost.
Večer

Švica bi lahko bila prva država, ki bi v nujnih primerih uvedla prepoved vožnje električnih avtomobilov, da bi zagotovila energetsko varnost. O tem poroča nemški Der Spiegel, ki se sklicuje na poročanje več medijev, ki se sklicuje na osnutek uredbe o omejitvah in prepovedih rabe električne energije. "Zasebna uporaba električnih avtomobilov je dovoljena samo za nujne vožnje, na primer za strokovna praksa, nakupovanje, obisk zdravnika, obisk verskih dogodkov, obisk sodišč)." Strožja omejitev hitrosti je za električne avtomobile predvidena tudi na avtocestah.

Večina električne energije v Švici prihaja iz hidroelektrarn, država pa elektriko uvaža tudi iz Nemčije in Francije. Če so tam ozka grla, bi elektrike lahko primanjkovalo tudi v Švici. Omejitve v e-mobilnosti v Švici so po osnutku uredbe predvidene le za tretjo stopnjo ukrepov, pred tem bi varčevalni ukrepi začeli veljati v gospodinjstvih. Pralni stroji, denimo, naj v takšnih razmerah delujejo le pri največ 40 stopinjah Celzija. Tudi puhalnikov za listje, grelnikov terase, grelnikov sedežev v sedežnicah v teh primerih ne bo dovoljeno uporabljati. Še več, pedantni Švicarji so omejili celo kakovost pretoka videoposnetkov, ki naj bi lahko bili prikazani samo v ločljivosti SD. Kajti, ja, večja količina podatkov za prenos potroši več energije.

Vendar pa gre še vedno samo za osnutek. Če bi dejansko prišlo do pomanjkanja električne energije, bi bilo treba ukrepe prilagoditi in šele nato bi stopil v veljavo odlok. Zaradi krize je tudi Nemčija pripravila načrt varčevanja z energijo. Ta na primer predvideva, da zasebnih bazenov ni več mogoče ogrevati s plinom ali elektriko. Tudi pisarne naj bodo po možnosti ogrevane le na največ 19 stopinj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta