(BORZNI KOMENTAR) Je ECB (pre)optimistična?

Lojze Kozole, Ilirika Lojze Kozole, Ilirika
16.03.2022 15:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ECB je objavila tudi nove ekonomske napovedi za evrsko območje, kjer inflacijo letos pričakuje pri 5,1 odstotka, gospodarsko rast pa pri 3,7 odstotka. 
Reuters

Danes smo bili priča objavi nemškega ekonomskega ZEW-indikatorja, katerega odčitek je pokazal, da je razpoloženje nemških vlagateljev zabeležilo rekorden padec. Razpoloženje nemških vlagateljev se je po ruskem napadu na Ukrajino poslabšalo do te mere, da je bil padec kazalnika večji kot ob izbruhu pandemije covida-19. Kazalnik zaupanja se je znižal za 93,6 točke, na minus 39,3 točke.

Cene "evropske" brent nafte so se v preteklem tednu zaradi nadaljevanja kupovanja ruske nafte s strani EU spustile z nivoja nad 130 dolarjev za sodček. Cene nafte so se nižale še naprej v tem tednu in so padle pod 100 dolarjev za sodček oziroma na najnižjo raven v zadnjih dveh tednih. Znižale so se zaradi tekočih pogajanj za vzpostavitev premirja med Rusijo in Ukrajino ter zaradi strahu pred upočasnitvijo povpraševanja iz Kitajske, kjer se ob ponovnem širjenju virusa in "zero covid" politike uvajajo nove zapore.

Nafta brent se je v torek pocenila še za dodatnih šest odstotkov, saj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da se bodo pogajanja z Rusijo nadaljevala in da se je z izraelskim premierjem Naftalijem Bennettom pogovarjal o končanju vojne z Rusijo "s pravičnim mirom", ob tem pa se Kitajska sooča z najhujšo krizo covida od začetka leta 2020, kar bo znižalo povpraševanje kitajske po nafti.

Sicer pa je že pred napadom Rusije na Ukrajino bilo pričakovati obdobje višjih cene nafte, kot smo jih bili vajeni med letoma 2015 in 2019. Nižje cene v tem obdobju so pomenile tudi daljše obdobje nižjih investicij v tej dejavnosti, tako da nas je že iz tega razloga čakal cikel višjih cen nafte v primerjavi s tistimi, ki smo jih bili vajeni med letoma 2015 in 2019. Povprečna cena nafte brent je v omenjenem obdobju sicer znašala 57,88 dolarja za sodček.

Kar se tiče evropske monetarne politike, Evropska centralna banka (ECB) v preteklem tednu ni povišala obrestne mere. Na podlagi najnovejše ocene in ob upoštevanju negotovih razmer je svet ECB spremenil načrtovani obseg nakupov v okviru programa APP v prihodnjih mesecih. Mesečni neto nakupi v okviru programa APP bodo znašali 40 milijard evrov v aprilu, 30 milijard evrov v maju in 20 milijard evrov v juniju. Kalibracija neto nakupov v tretjem četrtletju bo odvisna od podatkov in sprotne ocene gospodarskih obetov. Prilagajanje ključnih obrestnih mer ECB, ki bo postopno, se bo začelo potem, ko bo preteklo nekaj časa po koncu izvajanja neto nakupov v okviru programa APP. ECB je objavila tudi nove ekonomske napovedi za evrsko območje, kjer inflacijo letos pričakuje pri 5,1 odstotka, gospodarsko rast pa pri 3,7 odstotka. Kljub temu da ECB za letos pričakuje dosti višjo inflacijo kot gospodarsko rast, so mnogi udeleženci na trgu mnenja, da je to še vedno dokaj optimistična napoved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta