Energetska konferenca Zelena transformacija: Z izzivi jutrišnjega dne se je treba soočiti danes

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
29.04.2024 08:38

S številnimi kompetentnimi sogovorniki bomo na letošnji konferenci Zelena transformacija v Večeru naslovili teme zelenega prehoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zeleni prehod bo pomembno prispeval k preoblikovanju Evrope in tudi Slovenije v pravično in uspešno družbo s sodobnim in konkurenčnim gospodarstvom.
Andrej Petelinšek

Pametna, odgovorna in digitalna bo zelena transformacija, ki je že prežela družbo in gospodarstvo, čaka pa vse na tem področju še veliko dela. Tudi zato v uredništvu Večera menimo, da je treba tematike zelenega prehoda naslavljati dosledno, s kompetentnimi sogovorniki in odpirati za prihodnost relevantne teme, o katerih je treba razmišljati že danes. Zato tudi letos organiziramo energetsko konferenco Zelena transformacija, tokrat s podnaslovom Pametna. Odgovorna. Digitalna.

Prihodnost bo predvsem zelena, hkrati pa bo trajnostno naravnana in energetsko učinkovita. Bo pa tudi digitalna. Do nje bodo pripeljale pametne in preudarne ter odgovorne odločitve. Kako jih sprejemati, kako naslavljati izzive, s katerimi se kot družba soočamo na poti do podnebne nevtralnosti? Zeleni prehod bo pomembno prispeval k preoblikovanju Evrope in tudi Slovenije v pravično in uspešno družbo s sodobnim in konkurenčnim gospodarstvom. To pomembno vpliva na vse pore življenja posameznikov in širše družbe. Prehod do podnebne nevtralnosti pa prinaša tudi velike priložnosti, potencial za gospodarsko rast, za nove poslovne modele in osvajanje novih trgov pa tudi za nova delovna mesta in tehnološki razvoj.

Kako torej omogočiti pravičen in socialno pošten zeleni prehod? Kako ohraniti in krepiti inovativnost in konkurenčnost gospodarstva? Kako kakovostno živeti in bivati kot družba, kot posamezniki v njej? Kakšna je vloga digitalnih tehnologij v tem procesu? Odgovore na vsa ta in še druga vprašanja bomo skupaj s sogovorniki na Večerovi energetski konferenci Zelena transformacija ponudili v četrtek, 9. maja 2024, v mariborskem Mariboxu.

Želim na konferenco Zelena transformacija

O zeleni preobrazbi in o tem, kakšno družbo ta potrebuje, bodo med drugim govorili državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in prostor Uroš Vajgl, Luka Jazbec, vodja službe za energetsko in trajnostno regulativo in skladnost poslovanja v GEN-I, in Alenka Markun, direktorica podjetja Marbo okolje. Tudi o Evropskem zelenem dogovoru in o poti do nevtralnosti bo govora, ob Ani Struni Bregar, izvršni direktorici CER, Partnerstva za trajnostno gospodarstvo, bo v tej debati sodeloval še Tadej Smogavec, vodja razvoja v podjetju Enertec. Primož Tručl, direktor podjetja Moja elektrarna, bo osvetlil izzive na področju sončne energije in njenega potenciala, Aleksander Mervar, direktor ELES, pa o vlogi elektrodistribucije pri zelenem prehodu.

Tudi o vetrni energiji in izzivih umeščanja vetrnih elektrarn bo govora, o tej tematiki bosta govorila Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica, in Tomislav Tkalec, vodja sektorja za obnovljive energije na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Gašper Jež, specialist za neposredno financiranje v SID banki, in Andreja Kodrin iz podjetja Quintaum, sicer članica investicijskega komiteja v programu InvestEU, bosta govorila o priložnostih za financiranje in subvencioniranje projektov zelenega prehoda.

Urbanom Odarjem, direktorjem Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina GIZ DZP, in Hinkom Šolincem, direktorjem Direktorata za energijo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, pa bomo osvetlili izzive plina in njegove vloge v zeleni prihodnosti. Govorili bomo tudi o bivanju, ki naj bo okolju in družbi prijazno, z nami bosta Dean Besednjak, pomočnik direktorja podjetja Kronoterm, in Milan Kuster, direktor podjetja i-Vent.

Želim na konferenco Zelena transformacija

Več podrobnosti programa in govorce lahko najdete na spletni strani www.vecer.com/zelena-transformacija, kjer se lahko brezplačno prijavite za obisk konference.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta